Poczytaj mi w łóżku! Wspólny projekt Starego Browaru i IKEA Poznań.

10 września ruszył projekt, którego misją jest promowanie czytania dzieciom. Stary Browar pokaże, że centrum handlowe może być dobrym miejscem, aby spędzić czas z maluchem nad ciekawą lekturą. IKEA zaś zdradzi, co czeka na odwiedzających w nowo otwartym, odświeżonym Dziale Sypialnie w poznańskim sklepie. Finałem akcji będzie pomoc potrzebującym dzieciom.

Czytanie książek od najmłodszych lat wspiera rozwój zdrowia emocjonalnego i psychicznego dziecka oraz pogłębia więzi rodzinne. Cieszymy się, że mamy możliwość stworzenia takiego projektu we współpracy ze znaną światową marką – mówi Joanna Tupalska, dyrektor marketingu Starego Browaru.
2A4A2617.jpg
10 września, w Atrium Starego Browaru, pojawiło się kilka sypialni,
w całości zaaranżowanych przez IKEA Poznań. Pozostaną one tam przez niespełna miesiąc. Tuż przy wygodnych łóżkach, na półkach i szafkach, obok dekoracji pojawią się setki książek, które będzie można... po prostu czytać! Większość z nich to lektury dla dzieci, dostarczone przez partnerów akcji, księgarnię Bookarest i Empik. Książki mogą też dostarczać klienci Starego Browaru, bo tuż po zakończeniu akcji zarówno lektury ufundowane przez partnerów i poznaniaków oraz całe wyposażenie IKEA z Atrium trafi do podopiecznych Fundacji Dziecko
w Centrum. Książki można zostawiać w Punkcie Informacyjnym w Atrium Starego Browaru, skąd będą trafiać do pobliskich sypialni. W ten sposób będzie można zliczyć ile książek podarowali poznaniacy. Serdecznie zapraszamy wszystkich do udziału w akcji!
Całej akcji w soboty towarzyszyć będą ogólnodostępne zajęcia dla najmłodszych z Empik School:
11:00-12:00 ­­- Czytanie bajek jako rewelacyjna forma nauki angielskiego
(i nie tylko!). Rodzice z pewnością będą zaskoczeni, jak wiele dzieci rozumieją z kontekstu i do tego świetnie się bawią. Wystarczy usiąść, posłuchać, użyć wyobraźni... i nauka angielskiego przychodzi znacznie prościej. Dodatkowo, będą czytane bajki także w języku hiszpańskim! Aby umilić dzieciom naukę będą czekać na nie fantastyczne prezenty
ze świata Disney English.
12:00 – 14:00 Spotkania autorskie, czytanie bajek i drobne animacje dla dzieci.
15 września w w/w godzinach odbędzie się specjalne wydarzenie dla małych wielbicieli Kici Koci Anity Głowińskiej.
2A4A2561.jpg
Sypialnie IKEA w Atrium to nie wszystko! W Pasażu we wrześniu pojawi się strefa materacy, które będzie można wypróbować i skorzystać z porad fizjoterapeuty. Oprócz tego na placu od ul. Ratajczaka stanął piętrowy kontener z przestrzenią wystawową IKEA Poznań. Warto go odwiedzić ze względu na wyjątkowe atrakcje. Dodatkowo wielbicieli marki IKEA, którzy odwiedzą nową przestrzeń, czeka niezwykła nagroda.
2A4A2550.jpg
Nowy Dział Sypialnie w IKEA Poznań - inspirowany wnętrzami poznańskich domów

Marka IKEA nieustannie podąża za zmieniającymi się potrzebami ludzi
i poszukuje jak najlepszych rozwiązań dla życia w domu. Efektem tego jest m.in. nowy, przebudowany Dział Sypialnie w sklepie IKEA Poznań.
W jeszcze większym studiu materacy klientom fachowej pomocy udzielą fizjoterapeuci, a w nowej przestrzeni szaf PAX, sprzedawcy zaprojektują szafę dopasowaną do wszystkich wymagań i dostępną od ręki bez żadnych dodatkowych opłat. Warto zwrócić uwagę, że dział dopełniają inspirowane poznańskimi domami wnętrza, pełne ciekawych rozwiązań dla różnych potrzeb i powierzchni.

IKEA Poznań chętnie angażuje się w różnego rodzaju inicjatywy i akcje charytatywne, których beneficjentem są najważniejsi ludzie na świecie – dzieci. Dlatego wszystkie meble znajdujące się w przygotowanej przez IKEA Poznań aranżacji w Starym Browarze, po zakończeniu akcji zostaną przekazane Fundacji „Dziecko w Centrum”. Fundacja ta zajmuje się inicjowaniem, prowadzeniem oraz promowaniem wszelkich działań na rzecz budowania świata przyjaznego dzieciom. Mamy nadzieję, że przekazane meble pomogą w urządzeniu przestrzeni do zabawy i nauki, gdzie podopieczni fundacji będą mogli spokojnie się rozwijać – mówi Przemysław Juskowiak, specjalista ds. marketingu IKEA Poznań.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy  i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi.  Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły  wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w  zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People &  Planet Positive. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów (w drugiej połowie br. otworzy jedenasty w centrum handlowym Blue City) i zarządza pięcioma centrami handlowymi poprzez IKEA  Centres Polska. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego  Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i  Wschodniej. Do Grupy IKEA w Polsce należy również sześć farm wiatrowych,  które zapewniają jej niezależność energetyczną. W roku finansowym 2017 ponad 28 mln osób odwiedziło sklepy IKEA, a stronawww.IKEA.pl odnotowała ok. 91 mln wizyt.

IKEA otworzyła Punkt Odbioru Zamówień w Białymstoku

IKEA chce być bliżej mieszkańców Podlasia. Firma od 1 sierpnia umożliwia odbiór mebli i akcesoriów w nowo otwartym Punkcie Odbioru Zamówień IKEA w Centrum Handlowym Auchan Produkcyjna w Białymstoku. Zamówienia można składać przez internet lub telefon. To kolejny krok IKEA w realizacji strategii rozwoju sprzedaży wielokanałowej.
Nowym sklepem IKEA w Blue City pokieruje Magdalena Rozengart-Grzelczak

IKEA przygotowuje się do otwarcia swojej trzeciej lokalizacji w Warszawie i wybiera pracowników do nowego zespołu. Wiadomo już, kto będzie nim zarządzać. Funkcję dyrektora sklepu objęła Magdalena Rozengart-Grzelczak.
IKEA pomogła umeblować 11 mieszkań dla młodzieży z domów dziecka. Podsumowanie projektu „Oswoić dorosłość”

Fundacja Pomocy Dzieciom „Tak Po Prostu” z Poznania zainicjowała projekt mający na celu wsparcie pełnoletnich wychowanków domów dziecka w ich starcie w dorosłe życie. Do współpracy zaprosiła instytucje publiczne i firmy. 11 czerwca 2018 r. w Strzałkowie w Wielkopolsce odbyło się uroczyste podsumowanie inicjatywy, której partnerem jest m.in. IKEA.
Kolejne lokalne instytucje dostaną wsparcie od IKEA Kraków. Ruszyła druga edycja programu Minigranty

IKEA Kraków ogłosiła drugą edycję programu grantowego skierowanego do lokalnych instytucji. Minigranty otrzymają wybrane organizacje realizujące projekty społeczne w zakresie edukacji i rozwoju dzieci lub wsparcia osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Zgłoszenia przyjmowane są do 20 lipca.