Nowy rok szkolny we Wróblewie, Tomicach i Rudnie z fotowoltaiką od IKEA

Szkoła Podstawowa we Wróblewie, Szkoła Podstawowa im. Obrońców Tobruku w Tomicach oraz Szkoła Podstawowa im. Józefa Niećko w Rudnie rozpoczynają rok szkolny z nową energią, której źródłem jest słońce. Placówki wygrały instalację fotowoltaiczną w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. Nagrodę przekazano laureatom i wkrótce będzie produkować zieloną energię na potrzeby placówki.

Konkurs „Najlepsza szkoła pod słońcem” był skierowany do szkół z gmin, na terenach których IKEA posiada swoje farmy wiatrowe. Są to gminy: Abramów, Michów, Bukowsko, Dukla, Gizałki, Rymanów, Lubartów i Wróblew, znajdujące się w województwach podkarpackim, wielkopolskim, łódzkim oraz lubelskim. Konkurs został ogłoszony w listopadzie 2017 roku i miał na celu propagowanie wiedzy na temat zrównoważonego rozwoju.

Zaproszone do udziału szkoły miały przygotować program edukacji ekologicznej oraz zrealizować go w semestrze wiosennym 2018 roku. Program miał uwzględniać elementy zrównoważonego życia w domu, wykorzystania energii odnawialnej, zagospodarowania odpadów, troski o środowisko oraz zaangażowanie społeczności lokalnej.

- Cieszymy się że szkoły okazały tak duże zainteresowanie tematami ekologicznymi. W IKEA chcemy wywierać pozytywny wpływ na społeczności i środowisko, w otoczeniu których bezpośrednio działamy. Chcemy pokazać, że odnawialne źródła energii są w zasięgu ręki i dostępne dla wielu. Fotowoltaika w szkołach pomoże nie tylko zaoszczędzić pieniądze na rachunkach za prąd, ale także ma znaczenie edukacyjne dla dzieci, demonstrując jak produkować energię i przy tym nie szkodzić planecie – mówi Mariusz Podgórski, Kierownik ds. Energii i Klimatu IKEA Retail w Polsce.

13 września odbyło się uroczyste otwarcie instalacji w Szkole Podstawowej we Wróblewie oraz w Szkole Podstawowej im. Obrońców Tobruku w Tomicach, a 18 września w Szkole Podstawowej im. Józefa Niećko w Rudnie. Prace instalacyjne trwały w okresie wakacyjnym, aby nie utrudniać szkołom działalności.

Zwycięskie szkoły otrzymały instalacje fotowoltaiczne od IKEA wraz z montażem na dachu szkoły, przygotowaniem do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancją – wartość każdej z nagród to ponad 40 tys. złotych. Dzięki temu placówki będą produkować czystą zieloną energię na własne potrzeby jednocześnie oszczędzając na rachunkach za prąd.

Instalacje fotowoltaiczne na dachach szkół we Wróblewie, Tomicach i Rudnie posiadają moc 6,44kWp typu sieciowego. Oparte są o moduły monokrystaliczne oraz falownik trójfazowy. W zestaw także jest włączony miernik zużycia oraz produkcji energii elektrycznej.

Lista laureatów konkursu „Najlepsza szkoła pod słońcem” znajduje się w załączniku.

Odnawialne źródła energii w IKEA

IKEA inwestuje na świecie w technologie fotowoltaiczne od 20 lat. Już w 1997 roku w Älmhult w Szwecji IKEA zainstalowała na elewacji i na dachu swojego sklepu panele fotowoltaiczne. Była to pierwsza i największa w tamtym okresie instalacja fotowoltaiczna w Skandynawii. Obecnie IKEA posiada 730 tysięcy paneli fotowoltaicznych zainstalowanych na dachach swoich sklepów i fabryk na całym świecie.

Oprócz instalacji fotowoltaicznych, Grupa IKEA inwestuje także w farmy wiatrowe. W samej Polsce posiada ich sześć. Produkowana przez nie energia umożliwia redukcję emisji dwutlenku węgla do atmosfery o ok. 450 000 ton, co jest równoznaczne z wycofaniem ponad 150 000 samochodów z dróg. Dzięki inwestycjom w odnawialne źródła energii, Grupa IKEA w Polsce produkuje obecnie więcej energii niż zużywają jej sklepy, biura, centra handlowe i dystrybucyjne.

Realizując globalną strategię zrównoważonego rozwoju People & Planet Positive, IKEA inspiruje do bardziej zrównoważonego życia także swoich klientów. Od 2017 roku w ofercie IKEA w Polsce są dostępne kompleksowe instalacje fotowoltaiczne dla gospodarstw domowych. Jest to przystępne cenowo rozwiązanie, dzięki któremu każdy właściciel domu może posiadać własne źródło czystej i taniej energii na dachu. Korzystając z odnawialnych źródeł energii w swoim domu, konsument staje się prosumentem, czyli nie tylko konsumuje ale i produkuje energię elektryczną na własne potrzeby, jednocześnie oszczędzając na rachunkach za prąd. Więcej na stronie IKEA.pl/energia.

IKEA_NSP_Nowy rok szkolny we Wróblewie, Tomicach i Rudnie z fotowoltaiką od IKEA.docx

docx | 289 KB

Szkoła_Rudno.jpg

Szkoła_Tomice.jpg

Szkoła_Wróblew.jpg

Szkoła_Wróblew2.jpg

IKEA_NSP_Laureaci.docx

docx | 15 KB

Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
SPS RIPOSTA aktywnie pomaga młodzieży dzięki wsparciu IKEA

Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i zdolności. To wszystko odbywa się w ramach programu „Pozytywni na START”, którego celem jest przeciwdziałanie uzależnieniom i eksperymentowaniu z używkami wśród młodzieży. Program wsparła IKEA w ramach grantu „Zabawa to Poważna sprawa”.
Pracownicy IKEA z Polski opisują swoją podróż do Jordanii - życie w obozach dla uchodźców

Pracownicy IKEA z Polski pojechali do Jordanii, aby przekonać się, w jaki sposób wykorzystywane są na miejscu fundusze zebrane w wyniku kampanii społecznych IKEA i przekazywane są za pośrednictwem IKEA Foundation potrzebującym społecznościom. Wizyta została zorganizowana w ramach programu pracowniczego IKEA IWitness we współpracy z międzynarodową organizacją War Child, pomagającą dzieciom i ich rodzinom w rejonach konfliktu. O swoich doświadczeniach, wspomnieniach i refleksjach uczestnicy podróży opowiadają w książce „Zabawa to poważna sprawa. Jak i dlaczego IKEA pomaga uchodźcom w Jordanii”, e-book do pobrania tutaj: www.IKEA.pl/iwitness.