Nowy rok szkolny z fotowoltaiką od IKEA

Sześć polskich szkół rozpoczęło rok szkolny z nową energią wytwarzaną ze słońca. Placówki wygrały instalacje fotowoltaiczne w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. We wrześniu odbyło się uroczyste przekazanie nagród w zwycięskich szkołach.

Konkurs „Najlepsza szkoła pod słońcem” był skierowany do szkół z gmin, na terenach których IKEA posiada swoje farmy wiatrowe. Są to gminy: Abramów, Michów, Bukowsko, Dukla, Gizałki, Rymanów, Lubartów i Wróblew, znajdujące się w województwach podkarpackim, wielkopolskim, łódzkim oraz lubelskim. Konkurs został ogłoszony w listopadzie 2017 roku i miał na celu propagowanie wiedzy na temat zrównoważonego rozwoju.

Zaproszone do udziału szkoły miały przygotować program edukacji ekologicznej oraz zrealizować go w semestrze wiosennym 2018 roku. Program miał uwzględniać elementy zrównoważonego życia w domu, wykorzystania energii odnawialnej, zagospodarowania odpadów, troski o środowisko oraz zaangażowanie społeczności lokalnej.

- Cieszymy się, że szkoły okazały tak duże zainteresowanie tematami ekologicznymi. W IKEA chcemy wywierać pozytywny wpływ na społeczności i środowisko, w otoczeniu których bezpośrednio działamy. Chcemy pokazać, że odnawialne źródła energii są w zasięgu ręki i dostępne dla wielu. Fotowoltaika w szkołach pomoże nie tylko zaoszczędzić pieniądze na rachunkach za energię elektryczną, ale także ma znaczenie edukacyjne dla dzieci, demonstrując jak produkować energię i przy tym nie szkodzić planecie – mówi Mariusz Podgórski, Kierownik ds. Energii i Klimatu IKEA Retail w Polsce.

Zwycięskie szkoły otrzymały instalacje fotowoltaiczne od IKEA wraz z montażem na dachu szkoły, przygotowaniem do podpięcia do sieci i długoletnią gwarancją – wartość każdej z nagród to ponad 40 tys. złotych. Dzięki temu placówki będą produkować czystą zieloną energię na własne potrzeby jednocześnie oszczędzając na rachunkach za energię elektryczną.

Instalacje fotowoltaiczne na dachu szkół we Wróblewie, Tomicach, Rudnie, Bukowsku, Rymanowie oraz Wietrznie, posiadają moc 6,44kWp. Oparte są o moduły monokrystaliczne oraz falownik trójfazowy. W zestaw jest włączony także monitor produkcji energii elektrycznej który na bieżąco informuje uczniów i nauczycieli o wyprodukowanej energii i wygenerowanych oszczędnościach.

Lista laureatów konkursu „Najlepsza szkoła pod słońcem” znajduje się w załączniku.

Odnawialne źródła energii w IKEA

IKEA inwestuje na świecie w technologie fotowoltaiczne od 20 lat. Już w 1997 roku w Älmhult w Szwecji IKEA zainstalowała na elewacji i na dachu swojego sklepu panele fotowoltaiczne. Była to pierwsza i największa w tamtym okresie instalacja fotowoltaiczna w Skandynawii. Obecnie IKEA posiada 730 tysięcy paneli fotowoltaicznych zainstalowanych na dachach swoich sklepów i fabryk na całym świecie.

Oprócz instalacji fotowoltaicznych, Grupa IKEA inwestuje także w farmy wiatrowe. W samej Polsce posiada ich sześć. Produkowana przez nie energia umożliwia redukcję emisji dwutlenku węgla do atmosfery o ok. 450 000 ton, co jest równoznaczne z wycofaniem ponad 150 000 samochodów z dróg. Dzięki inwestycjom w odnawialne źródła energii, Grupa IKEA w Polsce produkuje obecnie więcej energii niż zużywają jej sklepy, biura, centra handlowe i dystrybucyjne.

Realizując globalną strategię zrównoważonego rozwoju People & Planet Positive, IKEA inspiruje do bardziej zrównoważonego życia także swoich klientów. Od 2017 roku w ofercie IKEA w Polsce są dostępne kompleksowe instalacje fotowoltaiczne dla gospodarstw domowych. Jest to przystępne cenowo rozwiązanie, dzięki któremu każdy właściciel domu może posiadać własne źródło czystej i taniej energii na dachu. Korzystając z odnawialnych źródeł energii w swoim domu, konsument staje się prosumentem, czyli nie tylko konsumuje ale i produkuje energię elektryczną na własne potrzeby, jednocześnie oszczędzając na rachunkach za prąd. Więcej na stronie IKEA.pl/energia.

Szkoła_Bukowsko2.jpg

Szkoła_Rymanów2.jpg

IKEA_NSP_Zakończenie konkursu Najlepsza szkoła pod słońcem 2018-09-28.docx

docx | 287 KB

Szkoła_Rudno.jpg

Szkoła_Tomice.jpg

Szkoła_Wróblew.jpg

Szkoła_Wróblew2.jpg

IKEA_NSP_Laureaci.docx

docx | 15 KB

Program grantowy IKEA „Zabawa to poważna sprawa” – w tym roku w temacie zmian klimatu

4 listopada 2018 roku rozpocznie się druga edycja konkursu grantowego IKEA dla organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów, które na co dzień wspierają dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszenia do udziału przyjmowane będą do 16 listopada br. W tej edycji kluczowe jest zaangażowanie organizacji w edukację ekologiczną, w szczególności wokół tematyki zmian klimatu.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
SPS RIPOSTA aktywnie pomaga młodzieży dzięki wsparciu IKEA

Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i zdolności. To wszystko odbywa się w ramach programu „Pozytywni na START”, którego celem jest przeciwdziałanie uzależnieniom i eksperymentowaniu z używkami wśród młodzieży. Program wsparła IKEA w ramach grantu „Zabawa to Poważna sprawa”.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.