IKEA po raz kolejny na Łódź Design Festival

W dniach 8-18 października br. miłośnicy designu i wzornictwa wezmą udział w największym w Polsce wydarzeniu poświęconemu projektowaniu. Podczas tegorocznej odsłony Łódź Design Festival 2015 wszyscy zwiedzający będą mieli szansę obejrzeć wystawę pt. „Drobne rzeczy nadają życiu smak” przygotowaną przez IKEA. Wśród innych aktywności, w które zaangażowała się firma, są m.in. warsztaty dla dzieci i panel dyskusyjny MEETBLOGIN.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji łódzkiego wydarzenia są „Konsekwencje”, rozumiane jako zachowania społeczne dostrzegane teraz i w przeszłości. To towarzyszące nam zmiany, które szybko zachodzą w świecie technologii, społeczeństwie czy kulturze. Ich rezultaty są inspiracją dla projektantów i będą obecne w rozwiązaniach prezentowanych na Łódź Festival Design 2015.

Wystawa IKEA „Drobne rzeczy nadają życiu smak” nawiązuje do zasady „Miasto, Masa, Maszyna” Tadeusza Peipera. Odnosi się do postaw określonych grup społecznych, które zdają sobie sprawę z tego, jakie są skutki głębokiego konsumpcjonizmu, zaniku więzi społecznych czy anonimowości. Świadomy mieszczanin to osoba, która jest wykształcona oraz otwarta na nowe rozwiązania. Nie obawia się nowych doświadczeń. Uważa, że miasto jest doskonałym miejscem do samorealizacji. Pomocne w tym procesie mogą być przedmioty, które go otaczają. Wystawa „Drobne rzeczy nadają życiu smak” przygotowana specjalnie na tę okazję, składa się z różnych elementów - m.in. aranżacji kuchennej oraz nowości IKEA, np. serii ładowarek bezprzewodowych VARV NORDMARKE i całej rodziny naczyń kuchennych oraz zastawy IKEA 365+.

Cieszymy się, że po raz kolejny możemy być aktywnym uczestnikiem tego prestiżowego święta w świecie designu, jakim jest Łódź Design Festival 2015. W tym roku zapraszamy do obejrzenia wystawy „Drobne rzeczy nadają życiu smak”. Jej tytuł to także idea przewodnia nowego katalogu IKEA 2016, w którym koncentrujemy się na życiu w kuchni i wokół niej. Kuchnia nie bez przyczyny nazywana jest sercem domu – jednoczy jego mieszkańców i towarzyszy im każdego dnia. Dlatego chcemy pokazać, jak ważne jest jej funkcjonalne urządzenie – podkreśla Magdalena Konior, Projektant Wnętrz IKEA Retail w Polsce.
Najmłodsi uczestnicy łódzkiego wydarzenia będą mieli okazję wziąć udział w warsztatach „Drobne rzeczy zmieniają świat na lepsze”. W trakcie spotkań dzieci m.in. wykonają ekologiczną lampkę, przygotują zdrowy posiłek, nauczą się prawidłowo segregować odpady oraz dowiedzą się, dlaczego idąc na zakupy, warto zabrać ze sobą płócienną torbę. Celem warsztatów jest budowanie świadomości ekologicznej oraz pokazywanie funkcjonalnych rozwiązań, które pozwalają żyć w sposób bardziej zrównoważony.

Podczas Łódź Design Festival 2015 nie zabraknie ekspertów IKEA. Dekorator i projektant wnętrz IKEA Katarzyna Jaros-Puzio weźmie udział w panelu dyskusyjnym „Nie sztuka być projektantem”, w ramach MEETBLOGIN. W bloku wykładów „Projekt/proces/konsekwencje", Karol Gobczyński, Energy & Climate Manager w Grupie IKEA, opowie o tym, jak inwestycje
w energię odnawialną wpływają na nasze środowisko.

Już po raz piąty IKEA bierze udział w Łódź Design Festival - jednym z ważniejszych wydarzeń w świecie projektowania. Wydarzenie istnieje od 2007 r. i nieustannie integruje osoby zainteresowane wzornictwem, łączy specjalistów z zakresu architektury i mody oraz gromadzi międzynarodową publiczność. Dzięki prezentacji niestandardowych rozwiązań i podejmowaniu odważnych wyzwań festiwal zyskał renomę na całym świecie. Do tej pory w wydarzeniu wzięło udział ponad 270 000 osób.

Pierwsze w Polsce przyjęcie poślubne w sklepie IKEA!

IKEA została partnerem kampanii „Blogogody”, która promuje ślub pary blogerów: Doroty Nowackiej i Jakuba Prószyńskiego, znanych jako Czechożydek i Pijaru Koksu. W ramach współpracy, 3 października br. w sklepie IKEA Targówek, zostanie zorganizowane przyjęcie poślubne. W wydarzeniu weźmie udział rodzina pary młodej. To pierwsze tego typu działanie w polskim sklepie IKEA.