Program grantowy IKEA „Zabawa to poważna sprawa” – w tym roku w temacie zmian klimatu

4 listopada 2018 roku rozpocznie się druga edycja konkursu grantowego IKEA dla organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów, które na co dzień wspierają dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszenia do udziału przyjmowane będą do 16 listopada br. W tej edycji kluczowe jest zaangażowanie organizacji w edukację ekologiczną, w szczególności wokół tematyki zmian klimatu.

Zabawa to podstawowa potrzeba każdego dziecka, niezbędna do właściwego rozwoju emocjonalnego i społecznego, co potwierdzają przepisy Konwencji ONZ o Prawach Dziecka). Umożliwianie dzieciom warunków do zabawy jest ważnym elementem programów pomocowych międzynarodowej organizacji IKEA Foundation (www.IKEAFoundation.org). Misją fundacji jest pomoc dzieciom
i rodzinom w społecznościach dotkniętych biedą, klęskami żywiołowymi czy konfliktami zbrojnymi, poprzez granty i współpracę z organizacjami partnerskimi (w 2017 roku 74 partnerów otrzymało 144 miliony euro
w postaci grantów). W tym roku, po raz drugi, wszystkie sklepy IKEA na całym świecie zaproszą swoich klientów do udziału w kampanii „Zabawa to poważna sprawa” (Let’s Play for Change). W Polsce ponownie jej elementem będzie przeprowadzenie konkursu grantowego dla organizacji pozarządowych w kraju.
Celem programu grantowego jest wsparcie i wyróżnienie, naszym zdaniem, najbardziej skutecznych i najciekawszych programów skierowanych do dzieci i młodzieży narażonych na wykluczenie społeczne. Adresujemy go do placówek wsparcia dziennego - według danych Najwyższej Izby Kontroli z 2017 roku zaledwie 9% dzieci, które powinno korzystać z ich pomocy, ma do nich realny dostęp.
W zeszłorocznej edycji przyznaliśmy granty organizacjom działającym lokalnie m.in. poprzez aktywność sportową, pomoc w odrabianiu lekcji
i naukę języka polskiego w ośrodku dla uchodźców, wolontariat.
W tegorocznej edycji chcemy podkreślić wagę edukacji ekologicznej wśród najmłodszych – mówi Katarzyna Dulko-Gaszyna, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju w IKEA Retail.
Zasady konkursu
Do konkursu grantowego IKEA zaprasza organizacje pozarządowe, stowarzyszenia oraz inne instytucje wspierające rozwój dzieci i młodzieży. By wziąć w nim udział, należy przesłać wypełniony formularz zgłoszeniowy zawierający plan programu edukacyjno-wychowawczego oraz projekt remontu siedziby placówki. Głównym celem jest przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu dzieci i młodzieży. Nowością
w tej edycji jest nakierowanie na konkretną tematykę zgłaszanych programów edukacyjnych, która powinna dotyczyć ochrony środowiska
i zmian klimatu.
Przeciwdziałanie zmianom klimatu to nie tylko priorytet działań dla IKEA określony w naszej strategii „People and Planet Positive”. To ważne wyzwanie dla nas wszystkich. Edukacja w tym obszarze jest kluczowa, szczególnie, gdy skutki zmian klimatu na całym świecie dotykają najboleśniej właśnie najuboższych. Faktem jest ubóstwo energetyczne
w Polsce oraz brak powszechnego dostępu do skutecznych rozwiązań ekologicznych wśród potrzebujących  w tym do codziennej, praktycznej i pozytywnej edukacji – dodaje Katarzyna Dulko-Gaszyna.
Komisja grantowa z nadesłanych zgłoszeń wyłoni maksymalnie
5 laureatów, którzy zgłosili najlepsze projekty konkursowe. Zgłoszenia można przesyłać w terminie od 4 do 16 listopada 2018 roku. Tak jak
w ubiegłym roku sumaryczna wartość grantów dla laureatów będzie zależała od całkowitego dochodu uzyskanego ze sprzedaży tegorocznej kolekcji SAGOSKATT – pluszaków zaprojektowanych w konkursie rysunkowym IKEA przez dzieci z całego świata, w tym 8-letniej Natalii
z Polski.

Więcej informacji można uzyskać pisząc na adres: ZaangazowanieSpoleczne@IKEA.com

IKEA Foundation

Let's Play for Change Archives - IKEA Foundation

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive. Grupa Ingka w Polsce posiada obecnie dziesięć sklepów (wkrótce otworzony zostanie jedenasty w centrum handlowym Blue City) oraz dziewięć innych stacjonarnych punktów spotkań z klientem, m.in. Centrum IKEA dla Firm, Punkty Odbioru Zamówień. Poprzez Ingka Centres Polska zarządza pięcioma centrami handlowymi. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy Ingka w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną. W roku finansowym 2018 prawie 29 mln osób odwiedziło polskie sklepy IKEA, a strona IKEA.pl odnotowała ponad 97 mln wizyt. *Grupa Ingka, dawniej znana jako Grupa IKEA, jest największym franczyzobiorcą IKEA. Na całym świecie zarządza 367 sklepami w 30 krajach i zatrudnia 158 500 pracowników. Nazwa Ingka powstała od nazwiska założyciela IKEA – Ingvara Kamprada.

Oświadczenie_uczestnika.docx

docx | 23,7 KB

Formularz_zgłoszeniowy.docx

docx | 31,8 KB

REGULAMIN_KONKURSU.docx

docx | 38,7 KB

IKEA i Tatrzański Park Narodowy łączą siły na rzecz lepszego klimatu w Zakopanem

IKEA razem z Tatrzańskim Parkiem Narodowym (TPN) podjęła współpracę na rzecz klimatu. Jednym z efektów działań jest zamontowana na budynku Centrum Edukacji Przyrodniczej w Zakopanem instalacja fotowoltaiczna od IKEA. Dzięki inwestycji TPN będzie mógł wyprodukować 37,2MWh
Nowy rok szkolny z fotowoltaiką od IKEA

Sześć polskich szkół rozpoczęło rok szkolny z nową energią wytwarzaną ze słońca. Placówki wygrały instalacje fotowoltaiczne w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. We wrześniu odbyło się uroczyste przekazanie nagród w zwycięskich szkołach.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.