IKEA urządziła strefy na Targach Książki w Krakowie. Po imprezie meble trafią do biblioteki

W dniach 25-28 października w Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków odbywają się 22. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie. W tym roku Gościem Honorowym czterodniowego święta literatury jest Szwecja. Nie mogło więc też zabraknąć IKEA. Szwedzki sklep urządził komfortową „Strefę chill”, a na stoisku Szwecji zaaranżował przestrzeń dla dzieci. Po zakończeniu imprezy kącik dziecięcy zostanie podarowany jednej z krakowskich bibliotek.

Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie to cykliczna, organizowana od 1997 roku, impreza dedykowana branży wydawniczo-księgarskiej. Od 2014 r. do udziału w wydarzeniu organizatorzy zapraszają przedstawicielstwo jednego z krajów, który podczas danej edycji imprezy jest Gościem Honorowym targów. W tym roku ten prestiżowy tytuł przypadł Szwecji. Ambasada Szwecji w Polsce wraz z partnerami przygotowała blisko pięćdziesiąt punktów programu. Do Krakowa przyjechało ponad dwudziestu szwedzkich autorów, reprezentujących popularne gatunki: literaturę dla dzieci, reportaż, poezję czy kryminał. W aranżację stoiska Szwecji zaangażowała się IKEA Kraków, która we współpracy z Instytutem Szwedzkim urządziła tzw. „Małą bibliotekę”, przestrzeń, w której dzieci wraz z opiekunami będą mogły oddać się lekturze, wziąć udział w warsztatach albo po prostu odpocząć. Po targach cała koncepcja kącika dziecięcego wraz z meblami trafi do Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Krakowie, by tam służyć najmłodszym czytelnikom i rozbudzać ich czytelnicze pasje.
- Cieszymy się, że mogliśmy urządzić komfortowe przestrzenie na Targach Książki, w tym strefę dla najmłodszych na stoisku Szwecji. IKEA w końcu jak mało kto potrafi zadbać o książki. W swojej ofercie posiadamy szeroki wybór półek i regałów o różnych wymiarach i głębokościach – mówi Grzegorz Bochenek, Kierownik Marketingu w IKEA Kraków. – Część naszego asortymentu będzie można zobaczyć na Targach Książki w Krakowie, a meble z kącika dziecięcego po zakończeniu imprezy przekażemy bibliotece przy ulicy Rajskiej, gdzie dalej będą służyć najmłodszym czytelnikom – dodaje Grzegorz Bochenek.
IKEA jest też współautorem pomysłu umieszczenia na stoisku Szwecji ukwieconej kopuły Grow Room, czyli instalacji do samodzielnych, ekologicznych miejskich upraw, dostarczonej przez Łódź Design Festival. Oprócz „Małej biblioteki” IKEA Kraków urządziła też specjalną „Strefę chill” dostępną dla wszystkich uczestników targów. Znajdują się w niej regały z książkami oraz wygodne sofy i stoliki, przy których można odpocząć i porozmawiać.

Dodatkowych informacji udzielają:

Magdalena Gorecka-Przepolska, IKEA Kraków e-mail: magdalena.gorecka-przepolska@ikea.com

Agnieszka Dźwigoń, Open Media Public Relations tel. 698 618 575, e-mail: agad@openmedia.pl

Przemysław Pawluś, Open Media Public Relations tel. 608 642 583, e-mail: przemek@openmedia.pl

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. W 2018 IKEA Kraków ponownie uznana została za najlepszy sklep IKEA w Polsce i nominowana do konkursu globalnego. IKEA Kraków oferuje blisko 10 tys. produktów zlokalizowanych w 86 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację z 550 miejscami siedzącymi, z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat. Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodził (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

IKEA na Targach Książki.docx

docx | 42,8 KB

Strefa chill Targi Książki (4).jpg

Strefa chill Targi Książki (3).jpg

Strefa chill Targi Książki (1).jpg

Mala biblioteka_Targi Książki (2).jpg

Strefa chill Targi Książki (2).jpg

Mala biblioteka_Targi Książki (1).jpg

Minigranty IKEA Kraków dla Stowarzyszenia Unicorn i Zespołu Szkół Specjalnych z Nowej Huty

Dwie krakowskie organizacje przeciwdziałające wykluczeniom społecznym zostały laureatami II edycji konkursu grantowego IKEA Kraków. W Centrum Psychoonkologii Unicorn powstał specjalny kącik dziecięcy, a uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 zyskali miejsce, w którym
Katowickie szkoły i IKEA łączą siły w walce o lepszy klimat

IKEA po raz kolejny wesprze dzieci i młodzież w staraniach o lepszy klimat i czystsze środowisko. Konkurs „Słoneczne szkoły dla lepszego miasta” związany jest ze szczytem klimatycznym ONZ COP24, który odbędzie się w Katowicach. Ponad dwadzieścia szkół podstawowych z Kato
IKEA ponownie w Alejach Jerozolimskich w Warszawie

Od 23 października br. długo wyczekiwany sklep IKEA w Blue City jest otwarty dla klientów. Nowoczesny koncept, bliskość centrum miasta i niestandardowe, inspirujące sposoby prezentacji asortymentu. IKEA w Blue City to miejsce dla wszystkich, którzy myślą o urządzaniu i d
Przyszłość IKEA w Zabrzu

Spotkanie w sprawie przyszłości inwestycji IKEA w Zabrzu odbyło się dzisiaj w Urzędzie Miejskim. Ze strony IKEA uczestniczyli w nimm.in. członkowie zarządu: Małgorzata Jelonek-Sikora, Bartosz Dziubak oraz Dariusz Węglicki, kierownik projektu.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.