Katowickie szkoły i IKEA łączą siły w walce o lepszy klimat

IKEA po raz kolejny wesprze dzieci i młodzież w staraniach o lepszy klimat i czystsze środowisko. Konkurs „Słoneczne szkoły dla lepszego miasta” związany jest ze szczytem klimatycznym ONZ COP24, który odbędzie się w Katowicach. Ponad dwadzieścia szkół podstawowych z Katowic ma za zadanie przygotować projekty edukacyjne, dotyczące zmian klimatycznych oraz gospodarki o obiegu zamkniętym.

Głównym celem konkursu jest uświadomienie dzieciom, że każdy z nas ponosi odpowiedzialność za otaczający nas świat i należy o niego dbać. Postawa proekologiczna, budowana od małego, jak również wiedza na temat gospodarki
o obiegu zamkniętym, czyli rozsądniejsze wykorzystanie surowców obecnych już na rynku, pozwolą podejmować lepsze decyzje w przyszłości. Drobne zmiany
w codziennym życiu uczniów mogą procentować przez wiele kolejnych lat.
W IKEA wierzymy, że każdy z nas ma bardzo duży wpływ na swoje otoczenie, dlatego edukacja najmłodszych w tym zakresie jest równie ważna. Poszukiwanie rozwiązań w zakresie gospodarki obiegu zamkniętego, jak i na rzecz lepszego klimatu jest jednym z najważniejszych wyzwań i obszarów zrównoważonego rozwoju w IKEA. Nasz cel współpracy ze szkołami, jaki realizujemy od dłuższego czasu - teraz w Katowicach - jest bardzo jasny. Chcemy pokazać, że ekologia łączy, pomaga i inspiruje.
A najlepszym tego symbolem będzie główna nagroda, czyli energia słoneczna z instalacji fotowoltaicznej, z której skorzysta wiele roczników zwycięskiej szkoły – powiedziała Katarzyna Dulko-Gaszyna, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju, IKEA Retail.
Konkurs organizowany jest z inicjatywy IKEA przy współpracy z Urzędem Miasta Katowice, Ambasadą Szwecji, firmą Decathlon oraz ING Bankiem Śląskim i został objęty patronatem United Nations Global Compact. Swój udział potwierdziło
21 placówek. W pierwszym etapie konkursu, który potrwa do 26 listopada, zgłoszone szkoły będą miały za zadanie opracować założenia programów edukacyjnych. Na ich podstawie komisja konkursowa wybierze najciekawsze projekty i wyłoni pięciu finalistów. Oficjalne ogłoszenie szkół, które przejdą do dalszego etapu, odbędzie się 13 grudnia w trakcie COP 24 Konferencji Narodów Zjednoczonych w Sprawie Zmian Klimatu. Następnie, w okresie od stycznia do marca 2019 roku, placówki będą realizować zgłoszone przez siebie programy edukacyjne. Zwycięstwo będzie zależało od tego, w jakim stopniu szkołom uda się zaangażować dzieci i młodzież w działania na rzecz środowiska. Brana pod uwagę będzie również zgodność wdrażanych programów z wartościami IKEA, takimi jak: prostota, nieszablonowe myślenie oraz troska o ludzi i planetę. Ogłoszenie wyników zostanie połączone z obchodami Dnia Ziemi, które przypadają 22 kwietnia 2019 roku.
Katowice są miastem, które od wielu lat prężnie się rozwija, kładąc duży nacisk na sferę ekologiczną. To dla nas wyróżnienie i potwierdzenie, że nasze miasto jest wyjątkowe, a nakład włożonej pracy jest doceniany przez wszystkich. Cieszymy się, że dzięki podjętej inicjatywie szkoły będą miały szansę zwrócić uwagę najmłodszych na nieodwracalne zmiany klimatyczne i będziemy mogli edukować dzieci w tak ciekawy sposób – mówi Daniel Wolny, Koordynator Projektu ze strony Urzędu Miasta Katowice.
Aby wyrównać szanse i zapewnić wszystkim szkołom biorącym udział w konkursie ten sam poziom wiedzy, będą one miały możliwość skorzystania z profesjonalnych warsztatów z zakresu ochrony środowiska, organizowanych przez Fundację dla Edukacji Ekologicznej. Przedstawiciele organizacji pomogą uczestnikom przygotować programy edukacyjne i odpowiedzą na wszelkie pytania związane z konkursem.
Celem działania Fundacji dla Edukacji Ekologicznej jest podnoszenie świadomości ekologicznej społeczeństwa poprzez edukację szczególnie dzieci i młodzieży. Realizujemy wiele programów ekologicznych kierowanych do szerokiej grupy odbiorców. Cieszymy się, że mamy okazję wziąć udział w organizacji konkursu szczególnie dlatego, że jest on dedykowany dla dzieci z terenu Katowic. Bardzo ważne jest dostrzeganie i nagradzanie wartościowych inicjatyw ekologicznych podejmowanych w szkołach. – powiedział Jarosław Szczygieł, prezes Fundacji dla Edukacji Ekologicznej.
Zwycięska szkoła trzyma instalację fotowoltaiczną wraz z montażem, fundowaną przez firmę IKEA. Nagroda pozwoli placówce funkcjonować bardziej ekologicznie
i zmniejszyć wydatki na energię elektryczną. Tego typu rozwiązania już sprawdzają się dobrze w niektórych szkołach w Polsce. Pozostali finaliści również mogą liczyć na atrakcyjne nagrody od ING Banku Śląskiego i firmy Decathlon.
Więcej informacji można uzyskać pisząc na adres:
sloneczneszkoly@fdee.org

O IKEA Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.Grupa Ingka* w Polsce posiada obecnie jedenaście sklepów oraz dziewięć innych stacjonarnych punktów spotkań z klientem, m.in. Centrum IKEA dla Firm, Punkty Odbioru Zamówień. Poprzez Ingka Centres Polska zarządza pięcioma centrami handlowymi. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy Ingka w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną. W roku finansowym 2018 prawie 29 mln osób odwiedziło polskie sklepy IKEA, a strona IKEA.pl odnotowała ponad 97 mln wizyt.*Grupa Ingka, dawniej znana jako Grupa IKEA, jest największym franczyzobiorcą IKEA. Na całym świecie zarządza 367 sklepami w 30 krajach i zatrudnia 158 500 pracowników. Nazwa Ingka powstała od nazwiska założyciela IKEA – Ingvara Kamprada.

Regulamin Konkursu Słoneczne Szkoły.pdf

pdf | 152 KB

Minigranty IKEA Kraków dla Stowarzyszenia Unicorn i Zespołu Szkół Specjalnych z Nowej Huty

Dwie krakowskie organizacje przeciwdziałające wykluczeniom społecznym zostały laureatami II edycji konkursu grantowego IKEA Kraków. W Centrum Psychoonkologii Unicorn powstał specjalny kącik dziecięcy, a uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 zyskali miejsce, w którym
IKEA urządziła strefy na Targach Książki w Krakowie. Po imprezie meble trafią do biblioteki

W dniach 25-28 października w Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków odbywają się 22. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie. W tym roku Gościem Honorowym czterodniowego święta literatury jest Szwecja. Nie mogło więc też zabraknąć IKEA. Szwedzki sklep urządził komforto
IKEA ponownie w Alejach Jerozolimskich w Warszawie

Od 23 października br. długo wyczekiwany sklep IKEA w Blue City jest otwarty dla klientów. Nowoczesny koncept, bliskość centrum miasta i niestandardowe, inspirujące sposoby prezentacji asortymentu. IKEA w Blue City to miejsce dla wszystkich, którzy myślą o urządzaniu i d
Przyszłość IKEA w Zabrzu

Spotkanie w sprawie przyszłości inwestycji IKEA w Zabrzu odbyło się dzisiaj w Urzędzie Miejskim. Ze strony IKEA uczestniczyli w nimm.in. członkowie zarządu: Małgorzata Jelonek-Sikora, Bartosz Dziubak oraz Dariusz Węglicki, kierownik projektu.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.