Zaprojektowana przez dzieci dla dzieci. Limitowana kolekcja IKEA SAGOSKATT po raz 5. wspiera prawo najmłodszych do zabawy oraz rozwoju.

W minionym roku IKEA zorganizowała konkurs rysunkowy i zaprosiła dzieci z całego świata do narysowania pluszaka swoich marzeń w ramach kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Na jury czekało nie lada wyzwanie: wybór tych pięciu najbardziej wyjątkowych z ponad 87 tys. nadesłanych prac. Na ich podstawie powstały prawdziwe zabawki, które weszły w skład limitowanej kolekcji SAGOSKATT 2018. Seria dostępna będzie w sklepach IKEA od listopada br., a wśród najlepszych prac znajduje się maskotka narysowana przez Natalię z Polski!

Oprócz dzieła młodej projektantki z Warszawy, jury nagrodziło także propozycje dzieci pochodzących z Chin, Korei Południowej, Islandii i Szwecji. Ich rysunki to doskonałe odzwierciedlenie nieograniczonej dziecięcej wyobraźni! W serii SAGOSKATT 2018 pojawią się różowy jednorożec żyjący w chmurach, tęczowy rekin podróżujący przez morza i oceany, figlarny niebieski potwór o imieniu… Potwór, wielbiciel tropikalnych owoców jeżodinozaur oraz nakrapiana foczka, ukrywająca w kieszeni małą rybkę – ostatnia zabawka została zaprojektowana przez Natalię.
Odpowiedź na konkurs była oszałamiająca – napłynęło ponad 87 tysięcy małych dzieł sztuki! Wybór tych pięciu zwycięskich to była niesamowita frajda, ale i niezwykle trudne zadanie – wszystkie prace były wyjątkowe – mówi Bodil Fritjofsson, Specjalistka ds. rozwoju produktu w IKEA dla Dzieci.
W tym roku IKEA ponownie zaprasza dzieci do udziału w konkursie na projekt wymarzonego pluszaka. Zgłoszenia przyjmowane będą do 25 listopada br. Więcej informacji oraz regulamin akcji znajduje się na stronie zabawymoc.pl
Kolekcja pluszowych maskotek jest nieodłącznym elementem międzynarodowej kampanii społecznej IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. IKEA wie, iż kreatywny i pełen radości sposób spędzenia wolnego czasu jest niezbędny dla dobrego samopoczucia oraz prawidłowego rozwoju najmłodszych. Z tego powodu marka od lat działa na rzecz prawa wszystkich dzieci do edukacji i beztroskiej zabawy. To podstawowa potrzeba, a nie luksus, dzięki której budujemy relacje, tworzymy, odpoczywamy i ładujemy akumulatory, odrywamy się od rzeczywistości, a także odkrywamy świat oraz nasze możliwości.
To ogromne wyróżnienie, a także wielka radość, że realizujemy marzenia dzieci – „ożywiając” ich rysunki i zmieniając je w pluszowe zabawki. Jesteśmy także niezwykle dumni z tego, że dzieci tak chętnie angażują się w działania na rzecz swoich rówieśników, o czym świadczy liczba zgłoszonych prac. Bo SAGOSKATT to nie tylko seria zabawnych i uroczych pluszaków, ale też symbol zaangażowania społecznego oraz ekologicznego od najmłodszych lat. Całkowity dochód z jej sprzedaży przekazujemy działającym lokalnie grantobiorcom – podkreśla Katarzyna Dulko-Gaszyna, Dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail w Polsce.
Konkurs grantowy IKEA skierowany jest do organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów wspierających swoimi działaniami dzieci oraz młodzież. W tegorocznej edycji kluczowe jest zaangażowanie organizacji w edukację ekologiczną, skupioną w szczególności na temacie zmiany klimatu. Uzupełnieniem kampanii są lokalne inicjatywy prowadzone bezpośrednio przez sklepy IKEA w Polsce. Kontynuowana jest wieloletnia akcja polegająca na zbieraniu pluszaków i zabawek IKEA przy wyjściu ze sklepu na rzecz lokalnej organizacji zajmującej się niesieniem pomocy najmłodszym. Kampania „Zabawa to poważna sprawa” potrwa w sklepach IKEA w okresie od 4 listopada br. do 5 stycznia 2019 r.
Kolekcja SAGOSKATT 2018 dostępna będzie w sklepach IKEA na terenie całej Polski od listopada br. do wyczerpania zapasów. Szczegóły na temat serii oraz kampanii znajdują się w ilustrowanych materiałach prasowych.

Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive.

Grupa Ingka w Polsce posiada obecnie jedenaście sklepów oraz dziewięć innych stacjonarnych punktów spotkań z klientem, m.in. Centrum IKEA dla Firm, Punkty Odbioru Zamówień. Poprzez Ingka Centres Polska zarządza pięcioma centrami handlowymi. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy Ingka w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną.

W roku finansowym 2018 prawie 29 mln osób odwiedziło polskie sklepy IKEA, a strona IKEA.pl odnotowała ponad 97 mln wizyt.

*Grupa Ingka, dawniej znana jako Grupa IKEA, jest największym franczyzobiorcą IKEA. Na całym świecie zarządza 367 sklepami w 30 krajach i zatrudnia 158 500 pracowników. Nazwa Ingka powstała od nazwiska założyciela IKEA – Ingvara Kamprada.

Zaprojektowana przez dzieci dla dzieci. Limitowana kolekcja IKEA SAGOSKATT_informacja dla mediów.docx

docx | 37,2 KB

Kolekcja IKEA SAGOSKATT_press kit.pdf

pdf | 2,58 MB

Z produktami IKEA Święta będą jeszcze bardziej magiczne.Rusza zimowa kampania IKEA.

Na początku listopada rozpoczęła się świąteczna odsłona kampanii IKEA. W tym roku marka udowadnia, że magia Świąt jest na wyciągnięcie ręki – każdy z nas już teraz z łatwością może stworzyć wyjątkową atmosferę w swoim domu.
Niech żyje magia świąt! Z kolekcją IKEA VINTER 2018 podaruj bliskim święta, o jakich marzą.

Tegoroczna propozycja IKEA na zimową porę to szeroka gama produktów, które nie tylko pozwolą się zrelaksować podczas przedświątecznej gorączki, ale i zadbają o konkretne potrzeby. Asortyment powiększy się m.in. o tekstylia, oświetlenie, ozdoby choinkowe, przybory do pieczenia i gotowania, oraz akcesoria do pakowania prezentów. Dekorowanie wnętrz                  i świąteczne niespodzianki staną się jeszcze przyjemniejsze! Seria VINTER trafi do sklepów IKEA w Polsce w listopadzie br.
Jesienna premiera 3. sezonu „Domowych rewolucji”. Metamorfozy wnętrz z IKEA

Trzecia odsłona formatu wnętrzarskiego „Domowe rewolucje”, w którym pod okiem Doroty Szelągowskiej przeprowadzana jest metamorfoza mieszkania, wraca na ekrany już 5 października. IKEA po raz kolejny, jako jeden z partnerów wyjątkowego programu, przyczyni się do niezwykłych zmian w domach i życiu bohaterów. Kolejny sezon „Domowych rewolucji” będzie pokazywany równolegle na antenie HGTV Home & Garden oraz TVN.
Październik w IKEA: będzie magicznie i przytulnie!

Jesień w IKEA to czas kreatywności, zabawy konwencją i wsłuchania się w siebie. Wraz z nowym Katalogiem IKEA wprowadziła do asortymentu pastelowe barwy, szarości i złoto, ale jesienną porą zaskoczy zmianą nastroju. Tym razem przeważać będą ciemniejsze, nasycone barwy, modnie eklektyczny wystrój oraz rozmaitość wzorów - od kwiatów po kratę. Październikowe nowości pomogą między innymi w stworzeniu przytulnego i funkcjonalnego pokoju dziennego, a dzięki wyrazistym akcentom bez większego wysiłku będzie można wprowadzić do domu inny nastrój. Wśród najciekawszych produktów, oprócz tekstyliów znajduje się wygodna sofa, seria stołów i mebli do przechowywania czy też nowy asortyment mebli biurowych.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.