IKEA i Tatrzański Park Narodowy łączą siły na rzecz lepszego klimatu w Zakopanem

IKEA razem z Tatrzańskim Parkiem Narodowym (TPN) podjęła współpracę na rzecz klimatu. Jednym z efektów działań jest zamontowana na budynku Centrum Edukacji Przyrodniczej w Zakopanem instalacja fotowoltaiczna od IKEA. Dzięki inwestycji TPN będzie mógł wyprodukować 37,2MWh energii w ciągu roku. Podjęta inicjatywa jest przykładem na to, jak różne podmioty mogą wspólnie działać w zakresie zrównoważonego rozwoju. Tego typu współpraca staje coraz ważniejsza, szczególnie w kontekście zbliżającego się szczytu klimatycznego ONZ COP24, organizowanego w grudniu br. w Katowicach.

W sierpniu 2018 roku IKEA oraz TPN podpisały deklarację współpracy
 w zakresie zrównoważonego rozwoju. Głównymi obszarami podjętych zobowiązań są m.in. promocja ekologicznych źródeł energii w kontekście walki ze zmianami klimatu, oszczędność energii, przeciwdziałanie zanieczyszczeniom powietrza oraz edukacja w zakresie gospodarki obiegu zamkniętego.
Realizując naszą strategię zrównoważonego rozwoju, staramy się podejmować takie działania, które również lokalnie odpowiadają na konkretne potrzeby związane ze zmianami klimatu, gospodarką obiegu zamkniętego czy zanieczyszczeniem powietrza. Wierzymy, że dzięki korzystaniu z odnawialnych źródeł energii możemy skutecznie przyczynić się do walki ze smogiem. Nawiązując współpracę z Tatrzańskim Parkiem Narodowym, chcemy pokazać innym, że łącząc siły, nie tylko likwidujemy bariery dostępności do ekologicznej technologii, ale przede wszystkim zwiększamy jej skuteczność, docierając do jeszcze większej liczby beneficjentów - powiedziała Katarzyna Dulko-Gaszyna, Dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail.
Instalacja fotowoltaiczna od IKEA zamontowana na dachu budynku TPN umożliwi produkcję czystej ekologicznej energii ze słońca oraz znacznie obniży rachunki za prąd. Inwestycja o mocy 39,875 kW liczy aż 145 sztuk modułów PV, a w ciągu 25 lat będzie w stanie wyprodukować 862,01MWh energii. Pozwoli też uniknąć wytwarzania aż 22,3 ton dwutlenku węgla w ciągu roku.
Chcemy być wzorem działania dla podobnych organizacji, dlatego podejmujemy szereg własnych działań na rzecz ochrony przyrody, środowiska, turystów i społeczności lokalnej, ale także nawiązujemy współpracę z organizacjami, którym bliskie są podobne idee. Cieszymy się, że wspólnie z IKEA możemy dbać o swój kawałek świata. Staramy się rozwijać infrastrukturę Parku w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju. Naszym celem w tym roku było zapewnienie Centrum Edukacji Przyrodniczej TPN ekologicznego zasilania, opartego na wykorzystaniu energii słonecznej. Chcemy w ten sposób również wesprzeć wysiłki IKEA w popularyzowaniu obiegów zamkniętych. Energia słoneczna to przyszłość – przyjazna środowisku, opłacalna i alternatywna wobec dotychczasowych technologii, często nieprzyjaznych środowisku i odpowiedzialnych za smog - powiedział Szymon Ziobrowski, dyrektor Tatrzańskiego Parku Narodowego.
Odnawialna energia w IKEA
IKEA inwestuje na świecie w technologie fotowoltaiczne od 20 lat. Już w 1997 roku w Älmhult w Szwecji IKEA zainstalowała na elewacji i na dachu swojego sklepu panele fotowoltaiczne. Była to pierwsza i największa w tamtym okresie instalacja fotowoltaiczna w Skandynawii. Obecnie IKEA posiada ponad 730 tysięcy paneli fotowoltaicznych zainstalowanych na dachach swoich sklepów i fabryk na całym świecie. Oprócz instalacji fotowoltaicznych,  Grupa Ingka inwestuje także w farmy wiatrowe. W samej Polsce posiada ich sześć. Dzięki inwestycjom w odnawialne źródła energii Grupa Ingka w Polsce produkuje obecnie więcej energii, niż zużywają jej sklepy, biura, centra handlowe i dystrybucyjne.
IKEA inspiruje do bardziej zrównoważonego życia także swoich klientów. Od września 2015 roku w sklepach IKEA dostępne jest oświetlenie wykonane wyłącznie w technologii LED. Od 2017 roku w ofercie IKEA w Polsce dostępne są także kompleksowe instalacje fotowoltaiczne „pod klucz” dla gospodarstw domowych. Korzystając z instalacji fotowoltaicznej w swoim domu, konsument staje się prosumentem, czyli produkuje energię elektryczną na własne potrzeby, jednocześnie oszczędzając na rachunkach za prąd.
Tatrzański Park Narodowy
Misją TPN jest ochrona i pomoc w zrozumieniu przyrody i kultury Tatr oraz umożliwienie doświadczania ich przez obecne i przyszłe pokolenia. TPN to jedyny park w Polsce o charakterze alpejskim. Tatry, jako jeden z najpiękniejszych zakątków naszego kraju, przyciągają rzesze turystów z kraju i z zagranicy. Z utrzymującą się w ostatnich latach liczbą turystów przekraczającą 3,5 mln rocznie należą do najczęściej odwiedzanych regionów kraju. TPN o powierzchni 21197 ha należy do największych parków narodowych w Polsce. Około 70 proc. powierzchni parku zajmują lasy i zarośla kosodrzewiny, a pozostałe 30 proc. to murawy wysokogórskie, skały i wody.
Więcej na ten temat na stronach:
- instalacje fotowoltaiczne z IKEA: www.IKEA.pl/energia
- zrównoważony rozwój w IKEA: www.IKEA.pl/dlaPlanety
- Tatrzański Park Narodowy: http://tpn.pl/

O IKEANazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony kolejno z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Wizją IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy funkcjonalne i dobrze zaprojektowane artykuły wyposażenia domu, które łączą jakość i przystępną cenę. Działamy w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem, realizując strategię People & Planet Positive. Grupa Ingka* w Polsce posiada obecnie jedenaście sklepów oraz dziewięć innych stacjonarnych punktów spotkań z klientem, m.in. Centrum IKEA dla Firm, Punkty Odbioru Zamówień. Poprzez Ingka Centres Polska zarządza pięcioma centrami handlowymi. Zlokalizowane w Jarostach k. Piotrkowa Trybunalskiego Centrum Dystrybucji zaopatruje 23 sklepy IKEA w Europie Środkowej i wschodniej. Do Grupy Ingka w Polsce należy również sześć farm wiatrowych, które zapewniają jej niezależność energetyczną. W roku finansowym 2018 prawie 29 mln osób odwiedziło polskie sklepy IKEA, a strona IKEA.pl odnotowała ponad 97 mln wizyt.*Grupa Ingka, dawniej znana jako  Grupa Ingka, jest największym franczyzobiorcą IKEA. Na całym świecie zarządza 367 sklepami w 30 krajach i zatrudnia 158 500 pracowników. Nazwa Ingka powstała od nazwiska założyciela IKEA – Ingvara Kamprada.

Program grantowy IKEA „Zabawa to poważna sprawa” – w tym roku w temacie zmian klimatu

4 listopada 2018 roku rozpocznie się druga edycja konkursu grantowego IKEA dla organizacji pozarządowych oraz innych podmiotów, które na co dzień wspierają dzieci i młodzież zagrożone wykluczeniem społecznym. Konkurs jest częścią międzynarodowej kampanii IKEA „Zabawa to poważna sprawa”. Zgłoszenia do udziału przyjmowane będą do 16 listopada br. W tej edycji kluczowe jest zaangażowanie organizacji w edukację ekologiczną, w szczególności wokół tematyki zmian klimatu.
Nowy rok szkolny z fotowoltaiką od IKEA

Sześć polskich szkół rozpoczęło rok szkolny z nową energią wytwarzaną ze słońca. Placówki wygrały instalacje fotowoltaiczne w konkursie „Najlepsza szkoła pod słońcem”, organizowanym przez IKEA oraz spółki zarządzające farmami wiatrowymi firmy. We wrześniu odbyło się uroczyste przekazanie nagród w zwycięskich szkołach.
Nowa instalacja fotowoltaiczna od IKEA przysłuży się potrzebującym w Słupsku

Instalacja fotowoltaiczna od IKEA została zainstalowana na dachu ośrodka dla bezdomnych w Słupsku prowadzonego przez Towarzystwo Pomocy im. Św. Brata Alberta. Uroczyste uruchomienie instalacji odbyło się 30 sierpnia 2018. Inwestycja w produkcję energii odnawialnej na budynku należącym do Miasta jest wynikiem współpracy między firmą IKEA a Słupskiem w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Program Food Waste Watcher, czyli jak IKEA zapobiega marnowaniu żywności. Wstępne wyniki robią wrażenie.

Każdego roku w Polsce wyrzuca się aż 9 mln ton jedzenia. IKEA od kilku lat szuka sposobów na ograniczenie marnowania żywności w swoich sklepach. Dzięki programowi Food Waste Watcher w Polsce w ciągu półtora roku udało się zapobiec wyrzuceniu aż 18 ton jedzenia. Odpowiada to ponad 40 tys. posiłków, wartym w sumie ponad 270 tys. złotych.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.