Minigranty IKEA Kraków dla Stowarzyszenia Unicorn i Zespołu Szkół Specjalnych z Nowej Huty

Dwie krakowskie organizacje przeciwdziałające wykluczeniom społecznym zostały laureatami II edycji konkursu grantowego IKEA Kraków. W Centrum Psychoonkologii Unicorn powstał specjalny kącik dziecięcy, a uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 zyskali miejsce, w którym będą rozwijać zdolności artystyczne i prezentować swoje prace szerszej publiczności. IKEA ufundowała wyposażenie, a pracownicy w ramach wolontariatu zaprojektowali przestrzenie i zmontowali meble.

Minigranty IKEA Kraków to projekt, którego celem jest wsparcie organizacji, fundacji i innych podmiotów, działających aktywnie na rzecz lokalnych społeczności. W zakończonej właśnie drugiej edycji nacisk położono na wyrównywanie szans rozwoju i nauki dzieci, poprawę warunków życia rodzin oraz pomoc osobom starszym lub niepełnosprawnym. Zgłosiło się 19 organizacji, spośród których na szczególną uwagę organizatorów zasłużyło Stowarzyszenie Unicorn oraz organizowany przez Zespół Szkół Specjalnych nr 14 projekt „Jestem Artystą”.
Minigranty IKEA Kraków (5).jpg
„Jestem Artystą” to projekt, który od początku zwrócił naszą uwagę. Urzekł nas zarówno sam pomysł na zaprezentowanie światu, że nie ma barier pomiędzy niepełnosprawnymi dziećmi, a resztą społeczeństwa, jak i ogromne zaangażowanie nauczycieli w realizację akcji. Bariery w piękny sposób burzy również Unicorn, który udziela wsparcia chorym onkologicznie dzieciom i ich rodzinom, a cykl organizowanych przez nich bezpłatnych turnusów pozwala najmłodszym oderwać się od szpitalnej codzienności – mówi Sabina Patryas, specjalista ds. marketingu w IKEA Kraków.
Pracownia dla uczniów Zespołu Szkół Specjalnych
Pomysł na akcję „Jestem Artystą” powstał w 2016 roku jako odpowiedź na potrzebę przeciwdziałania wykluczeniu osób niepełnosprawnych intelektualnie. Grono pedagogiczne we współpracy z dyrekcją Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie zachęciło uczniów do wykonania prac plastycznych o różnorodnej tematyce i w różnych technikach. Powstałe dzieła zostały przedstawione profesjonalnym artystom plastykom. Ci w odpowiedzi na prace uczniów, namalowali i przekazali im własne obrazy. Okazało się, że prace uczniów Zespołu Szkół Specjalnych wcale nie odbiegają od dzieł zawodowych artystów i często trudno ocenić, kto za którym dziełem stoi. Z każdym rokiem akcja zyskuje na popularności i do dziś powstało już ponad 100 obrazów oraz ich „odpowiedników”, które prezentowane są w całej Polsce oraz wystawiane na aukcjach charytatywnych. Dzięki wsparciu IKEA Kraków uczniowie zyskali przestrzeń, do której mogą zaprosić bliskich, aby zaprezentować im swoje dzieła oraz odpowiedzi artystów. Prace zostały oprawione w ramki i zawisły na szkolnych korytarzach oraz w należącym do Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 budynku po dawnym przedszkolu, w którym obecnie uczą się najmłodsze klasy. W obu budynkach powstały też nowoczesne stanowiska do pracy i zabawy.
Kącik dla dzieci i ich rodzin
Stowarzyszenie Unicorn zostało założone w 1999 roku przez Barbarę i Jerzego Stuhrów. Zapewnia wsparcie psychologiczne chorym onkologicznie dzieciom, dorosłym oraz ich rodzinom. Od czterech lat prowadzi w Krakowie pierwsze w Polsce Centrum Psychoonkologii Unicorn, gdzie psycholodzy, onkolodzy, dietetycy i rehabilitanci udzielają chorym i ich rodzinom bezpłatnego wsparcia. We współpracy z fundacją URTICA Dzieciom, organizuje też bezpłatne turnusy rehabilitacyjne dla dzieci w trakcie leczenia onkologicznego. To właśnie z myślą o nich IKEA zaaranżowała kolorową i funkcjonalną przestrzeń zabaw w Centrum Psychoonkologii w Krakowie. Kolorowy kącik zabaw, podobnie jak przestrzenie w szkole, zaprojektowali i własnoręcznie urządzili pracownicy IKEA Kraków.
Minigranty IKEA Kraków (4).jpgMinigranty IKEA Kraków (1).jpgMinigranty IKEA Kraków (2).jpgMinigranty IKEA Kraków (6).jpg

Dodatkowych informacji udzielają:Sabina Patryas, IKEA Kraków e-mail: sabina.patryas@ikea.comAgnieszka Dźwigoń, Open Media Public Relationstel. 698 618 575, e-mail: agad@openmedia.pl Przemysław Pawluś, Open Media Public Relationstel. 608 642 583, e-mail: przemek@openmedia.pl

IKEA Kraków istnieje od 1998 roku. We wrześniu 2011 roku zakończyła się przebudowa sklepu, po której obiekt stał się jednym z najnowocześniejszych sklepów IKEA w Polsce. W międzynarodowym konkursie IKEA Store Award 2014, IKEA Kraków uznana została za jeden z 5 najlepszych sklepów IKEA na świecie. Ocenie poddawane były m.in. takie czynniki, jak: standardy pracy, niska rotacja pracowników, współpraca z lokalnymi dostawcami czy zadowolenie klientów. W 2018 IKEA Kraków ponownie uznana została za najlepszy sklep IKEA w Polsce i nominowana do konkursu globalnego. IKEA Kraków oferuje blisko 10 tys. produktów zlokalizowanych w 86 inspirujących wnętrzach. Ponadto posiada przestronną restaurację z 550 miejscami siedzącymi, z bezpłatnym dostępem do Internetu, miejscem dla karmiącej mamy oraz strefą zabawy dla najmłodszych, a także bezpłatną bawialnię „Czarodziejski Las Smaland” z profesjonalną opieką dla dzieci w wieku 3-10 lat.Nazwa marki IKEA to akronim – skrót utworzony z pierwszych liter imienia i nazwiska założyciela firmy oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodził (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd).

Katowickie szkoły i IKEA łączą siły w walce o lepszy klimat

IKEA po raz kolejny wesprze dzieci i młodzież w staraniach o lepszy klimat i czystsze środowisko. Konkurs „Słoneczne szkoły dla lepszego miasta” związany jest ze szczytem klimatycznym ONZ COP24, który odbędzie się w Katowicach. Ponad dwadzieścia szkół podstawowych z Kato
IKEA urządziła strefy na Targach Książki w Krakowie. Po imprezie meble trafią do biblioteki

W dniach 25-28 października w Centrum Targowo-Kongresowym EXPO Kraków odbywają się 22. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie. W tym roku Gościem Honorowym czterodniowego święta literatury jest Szwecja. Nie mogło więc też zabraknąć IKEA. Szwedzki sklep urządził komforto
IKEA ponownie w Alejach Jerozolimskich w Warszawie

Od 23 października br. długo wyczekiwany sklep IKEA w Blue City jest otwarty dla klientów. Nowoczesny koncept, bliskość centrum miasta i niestandardowe, inspirujące sposoby prezentacji asortymentu. IKEA w Blue City to miejsce dla wszystkich, którzy myślą o urządzaniu i d
Przyszłość IKEA w Zabrzu

Spotkanie w sprawie przyszłości inwestycji IKEA w Zabrzu odbyło się dzisiaj w Urzędzie Miejskim. Ze strony IKEA uczestniczyli w nimm.in. członkowie zarządu: Małgorzata Jelonek-Sikora, Bartosz Dziubak oraz Dariusz Węglicki, kierownik projektu.
Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.