Piknik Zielonej Energii w Gizałkach

W niedzielę 19 czerwcaw Nowej Wsi w gminie Gizałki odbył się Piknik Zielonej Energii.Wydarzenie dostarczyło uczestnikom wiele ekologicznych atrakcji, niezwykłych eksperymentów i doświadczeń, a przede wszystkim mnóstwo wspaniałej zabawy. Organizatorami tej niecodziennej imprezy była IKEA - właściciel znajdującej się na terenie gminy farmy wiatrowej oraz MARTIFER Renewables - jej operator.

19 czerwca w gminie Gizałki odbył się rodzinny Piknik Zielonej Energii, który – we współpracy z lokalnymi władzami – zorganizowała IKEA wraz z firmą MARTIFER Renewables. Na wszystkich mieszkańców, przede wszystkim tych najmłodszych, czekało wiele ciekawych atrakcji, takich jak Katapulta Wikingów czy eksperymenty z użyciem ciekłego azotu. W towarzystwie Szalonych Naukowców z laboratorium znanego z programów telewizyjnych Pana Korka, można było zbudować nietuzinkowe wynalazki z przedmiotów codziennego użytku, a także poznać intrygujące prawa fizyki. Piknik wzbogacony był również licznymi konkursami z nagrodami oraz występem zespołu muzycznego Freshback.

Ważnym elementem wydarzenia była możliwość wymiany odpadów, takich jak aluminium, makulatura i butelki PET, na energooszczędne żarówki LED, które zużywają do 85% mniej energii niż tradycyjne oświetlenie. Dzięki zaangażowaniu mieszkańców gminy, udało się zebrać 137 kg makulatury, 1144 butelki PET i 2171 aluminiowych puszek.

Organizując Piknik Zielonej Energii IKEA i MARTIFER Renewables chcieli podziękować mieszkańcom gminy za ich proekologiczne postawy oraz zaangażowanie w ograniczanie zmian klimatycznych.

Ekologiczna edukacja najmłodszych

Podczas pikniku rozstrzygnięto również szkolny konkurs „Wiatr – energia mojej gminy”, który został ogłoszony we wszystkich placówkach edukacyjnych w gminie. Przy tej okazji, w połowie maja, eksperci IKEA przeprowadzili ekologiczne warsztaty, podczas których wyjaśniali czemu warto dbać o naszą planetę. Wszystkie szkoły i przedszkola otrzymały również pojemniki do sortowania odpadów, by ułatwić uczniom i nauczycielom wprowadzanie w życie dobrych eko-nawyków. W zadaniach konkursowych dzieci mogły wykazać się kreatywnością, tworząc makiety i modele wiatraków z surowców wtórnych. Pomysłowość uczestników konkursu przekroczyła oczekiwania jury, które przyznało w sumie 22 nagrody i 11 wyróżnień.

Cieszymy się, że tak wiele dzieci wzięło udział w naszym konkursie i uczestniczyło w warsztatach edukacyjnych. Gorąco gratulujemy wszystkim młodym zwycięzcom! – mówi Karol Gobczyński, Menedżer ds. Klimatu i Energii, IKEA w Polsce. Od wielu lat realizujemy szereg działań na rzecz środowiska – inwestujemy w odnawialne źródła energii i zwiększamy efektywność energetyczną. Chcemy inspirować naszych klientów i lokalne społeczności do bardziej ekologicznego, ekonomicznego i zdrowego życia w domu. To właśnie dom jest miejscem, w którym małe zmiany i proste czynności mogą przynieść wiele dobrego dla planety i środowiska – dodaje.

Bardzo nam zależy, aby nie tylko nasza firma podejmowała działania sprzyjające hamowaniu postępujących zmian klimatycznych, ale by robił to również każdy z nas. Drobne, codzienne czynności czynią wiele dla środowiska i przede wszystkim dla nas samych. Wystarczy, że wymienimy oświetlenie na energooszczędne, będziemy konsekwentnie sortować odpady i oszczędzać wodę. Spotykając się z mieszkańcami gminy Gizałki chcielibyśmy podziękować im nie tylko za ich ogromne zaangażowanie w ekologiczne działania, ale również za to, że wspólnie możemy produkować energię odnawialną, która znacznie ogranicza emisję dwutlenku węgla do atmosfery. – mówi Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. Zrównoważonego Rozwoju, IKEA Retail w Polsce.

Zaangażowanie IKEA w rozwój energetyki odnawialnej

Zgodnie ze strategią People & Planet Positive Grupa IKEA podejmuje działania na rzecz zrównoważonego rozwoju, a jednym z jej głównych celów jest ograniczanie emisji dwutlenku węgla. Dzięki inwestycjom w odnawialne źródła energii, w tym głównie w energetykę wiatrową, IKEA w Polsce może ten cel realizować. W tej chwili IKEA w Polsce posiada sześć farm wiatrowych, które wytwarzają tyle energii elektrycznej ile zużywają wszystkie jej budynki w kraju, czyli sklepy, fabryki, centra handlowe i biura. Cała pozyskiwana w ten sposób energia umożliwia redukcję emisji dwutlenku węgla do atmosfery o ok. 450 000 ton rocznie, co jest równoznaczne z wycofaniem ponad 150 000 samochodów z dróg.

W ramach rozwoju odnawialnych źródeł energii, Grupa IKEA inwestuje także w instalację paneli słonecznych na swoich budynkach oraz wykorzystuje pompy ciepła i kotły na biomasę.

20160619_164123.jpg

20160619_163733.jpg

DSC03075__Medium_.JPG

DSC03137__Medium_.JPG

Młodzi liderzy programu stypendialnego „Na Rodzinę Można liczyć” na rzecz lokalnych społeczności

W tegorocznej, IV już edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć”, organizowanego przez IKEA we współpracy z Fundacją Świętego Mikołaja, 150 uczniów otrzymało roczne stypendia o łącznej wartości 300 000 zł. Po raz pierwszy przyznano także dodatkowe granty na realizację lokalnych projektów społecznych. Od początku istnienia programu, na wspieranie rozwoju aktywnych, odpowiedzialnych społecznie młodych ludzi przeznaczono już ponad milion złotych.