Piknik Zielonej Energii w Gizałkach

W niedzielę 19 czerwcaw Nowej Wsi w gminie Gizałki odbył się Piknik Zielonej Energii.Wydarzenie dostarczyło uczestnikom wiele ekologicznych atrakcji, niezwykłych eksperymentów i doświadczeń, a przede wszystkim mnóstwo wspaniałej zabawy. Organizatorami tej niecodziennej imprezy była IKEA - właściciel znajdującej się na terenie gminy farmy wiatrowej oraz MARTIFER Renewables - jej operator.

19 czerwca w gminie Gizałki odbył się rodzinny Piknik Zielonej Energii, który – we współpracy z lokalnymi władzami – zorganizowała IKEA wraz z firmą MARTIFER Renewables. Na wszystkich mieszkańców, przede wszystkim tych najmłodszych, czekało wiele ciekawych atrakcji, takich jak Katapulta Wikingów czy eksperymenty z użyciem ciekłego azotu. W towarzystwie Szalonych Naukowców z laboratorium znanego z programów telewizyjnych Pana Korka, można było zbudować nietuzinkowe wynalazki z przedmiotów codziennego użytku, a także poznać intrygujące prawa fizyki. Piknik wzbogacony był również licznymi konkursami z nagrodami oraz występem zespołu muzycznego Freshback.

Ważnym elementem wydarzenia była możliwość wymiany odpadów, takich jak aluminium, makulatura i butelki PET, na energooszczędne żarówki LED, które zużywają do 85% mniej energii niż tradycyjne oświetlenie. Dzięki zaangażowaniu mieszkańców gminy, udało się zebrać 137 kg makulatury, 1144 butelki PET i 2171 aluminiowych puszek.

Organizując Piknik Zielonej Energii IKEA i MARTIFER Renewables chcieli podziękować mieszkańcom gminy za ich proekologiczne postawy oraz zaangażowanie w ograniczanie zmian klimatycznych.

Ekologiczna edukacja najmłodszych

Podczas pikniku rozstrzygnięto również szkolny konkurs „Wiatr – energia mojej gminy”, który został ogłoszony we wszystkich placówkach edukacyjnych w gminie. Przy tej okazji, w połowie maja, eksperci IKEA przeprowadzili ekologiczne warsztaty, podczas których wyjaśniali czemu warto dbać o naszą planetę. Wszystkie szkoły i przedszkola otrzymały również pojemniki do sortowania odpadów, by ułatwić uczniom i nauczycielom wprowadzanie w życie dobrych eko-nawyków. W zadaniach konkursowych dzieci mogły wykazać się kreatywnością, tworząc makiety i modele wiatraków z surowców wtórnych. Pomysłowość uczestników konkursu przekroczyła oczekiwania jury, które przyznało w sumie 22 nagrody i 11 wyróżnień.

Cieszymy się, że tak wiele dzieci wzięło udział w naszym konkursie i uczestniczyło w warsztatach edukacyjnych. Gorąco gratulujemy wszystkim młodym zwycięzcom! – mówi Karol Gobczyński, Menedżer ds. Klimatu i Energii, IKEA w Polsce. Od wielu lat realizujemy szereg działań na rzecz środowiska – inwestujemy w odnawialne źródła energii i zwiększamy efektywność energetyczną. Chcemy inspirować naszych klientów i lokalne społeczności do bardziej ekologicznego, ekonomicznego i zdrowego życia w domu. To właśnie dom jest miejscem, w którym małe zmiany i proste czynności mogą przynieść wiele dobrego dla planety i środowiska – dodaje.

Bardzo nam zależy, aby nie tylko nasza firma podejmowała działania sprzyjające hamowaniu postępujących zmian klimatycznych, ale by robił to również każdy z nas. Drobne, codzienne czynności czynią wiele dla środowiska i przede wszystkim dla nas samych. Wystarczy, że wymienimy oświetlenie na energooszczędne, będziemy konsekwentnie sortować odpady i oszczędzać wodę. Spotykając się z mieszkańcami gminy Gizałki chcielibyśmy podziękować im nie tylko za ich ogromne zaangażowanie w ekologiczne działania, ale również za to, że wspólnie możemy produkować energię odnawialną, która znacznie ogranicza emisję dwutlenku węgla do atmosfery. – mówi Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. Zrównoważonego Rozwoju, IKEA Retail w Polsce.

Zaangażowanie IKEA w rozwój energetyki odnawialnej

Zgodnie ze strategią People & Planet Positive Grupa IKEA podejmuje działania na rzecz zrównoważonego rozwoju, a jednym z jej głównych celów jest ograniczanie emisji dwutlenku węgla. Dzięki inwestycjom w odnawialne źródła energii, w tym głównie w energetykę wiatrową, IKEA w Polsce może ten cel realizować. W tej chwili IKEA w Polsce posiada sześć farm wiatrowych, które wytwarzają tyle energii elektrycznej ile zużywają wszystkie jej budynki w kraju, czyli sklepy, fabryki, centra handlowe i biura. Cała pozyskiwana w ten sposób energia umożliwia redukcję emisji dwutlenku węgla do atmosfery o ok. 450 000 ton rocznie, co jest równoznaczne z wycofaniem ponad 150 000 samochodów z dróg.

W ramach rozwoju odnawialnych źródeł energii, Grupa IKEA inwestuje także w instalację paneli słonecznych na swoich budynkach oraz wykorzystuje pompy ciepła i kotły na biomasę.

20160619_164123.jpg

20160619_163733.jpg

DSC03075__Medium_.JPG

DSC03137__Medium_.JPG

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.