Młodzi zmieniają swoje otoczenie Stypendyści programu IKEA zrealizują kolejne lokalne projekty społeczne

Rusza 5. edycja programu IKEA i Fundacji Świętego Mikołaja „Na Rodzinę Można Liczyć”. Stypendia trafią do młodych liderów społecznych, którzy chcą zrealizować własne projekty niosące zmiany dla lokalnej społeczności. Autorzy najciekawszych pomysłów otrzymają, oprócz stypendiów, dodatkowe granty na ich realizację. O liczbie stypendiów zdecydują klubowicze IKEA FAMILY.

W dniu 25 lipca startuje kolejna, piąta już edycja „Na Rodzinę Można Liczyć”. W ramach programu, zdolni i zaangażowani społecznie uczniowie z całej Polski otrzymają roczne stypendia na rozwój swoich talentów. Po raz drugi nagrodzeni zostaną również stypendyści, którzy zgłoszą najciekawsze pomysły na lokalne projekty społeczne. W konkursie wyróżnionych zostanie dziesięć projektów, a ich autorzy otrzymają granty na ich realizację.
„Widzimy jak wiele w tych młodych ludziach jest pasji i chęci zmiany najbliższego otoczenia. W ciągu pięciu lat zobaczyliśmy jak wielką moc sprawczą mają stypendia. Dzięki nim uczniowie mogli pojechać na olimpiadę, brać udział w zawodach sportowych, kursach językowych czy uczyć się gry na wymarzonym instrumencie. Otrzymali pomoc i sami postanowili pomóc innym – postawili na ekologię, zaopiekowali się seniorami, zorganizowali zajęcia dla potrzebujących dzieci i namówili mieszkańców do wspólnego ćwiczenia. Te lokalne inicjatywy są początkiem wielkich zmian. Chcemy, aby było ich jeszcze więcej, dlatego w tym roku podwajamy liczbę projektów grantowych”– mówi Jolanta Michalewicz, dyrektor Fundacji Świętego Mikołaja.
Co roku o kwocie przekazanej na stypendia decydują klienci sklepów IKEA. Za każde okazanie karty IKEA FAMILY przy kasie, podczas trwania kampanii w sklepach, firma przekazuje 50 groszy na fundusz stypendialny. Podczas zeszłorocznej akcji zebrano rekordowe 300 000 zł. Stypendia otrzymują uczniowie zaangażowani społecznie oraz ci, którzy nie mają wystarczających środków na rozwijanie swoich pasji i realizację marzeń.
„W IKEA wierzymy w to, że każdy z nas ma talent. Niestety, nie każdy ma łatwą drogę, by go realizować. Dlatego fundujemy stypendia dla młodych ludzi, którzy mają motywację i odwagę, by po nie sięgnąć i zrobić coś dobrego. Dla siebie, swojej rodziny, przyjaciół z podwórka czy szkoły, sąsiadów, a może kogoś kompletnie obcego. W końcu wszystkim nam zależy na tym, by nasze lokalne społeczności rozwijały się jak najlepiej” - mówi Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. zrównoważonego rozwoju IKEA Retail w Polsce.
Program „Na Rodzinę Można Liczyć” realizowany jest od 2012 roku przez IKEA i Fundację Świętego Mikołaja. Dotychczas wsparcie o łącznej wartości 1 097 679 zł otrzymało ponad 500 uczniów ze 171 szkół partnerskich.
Więcej o działaniach stypendystów można dowiedzieć się na IKEA.pl/Stypendia i w sklepach.
________________________________________
IKEA
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.
O Fundacji Świętego Mikołaja
Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej,
od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia
św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka
i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.
Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

Program_stypendialny_IKEA_FAMILY___Ruciane_Nida_2016.jpg

Program_stypendialny_IKEA_FAMILY___Sieciech_w_2016.jpg

Program_stypendialny_IKEA_FAMILY___D_bno_2016.jpg

Program_stypendialny_IKEA_FAMILY___Zakliczyn_2016.jpg

57 500 m2 nowej powierzchni handlowej w Lublinie, z podziałem na: sklep IKEA (33500 m2), Covenience Centre (14500 m2) oraz Strip Mall (10000 m2). W nowym centrum mieszkańcy będą mogli skorzystać z oferty IKEA oraz Intermarché.

Centrum handlowe firmy IKEA Centres Polska S.A. podpisało umowę najmu z operatorem spożywczym, dzięki której w Lublinie pojawi się pierwszy supermarket sieci Intermarché. Otwarcie centrum handlowego planowane jest na czwarty kwartał 2017 roku.