Lampa RIGGAD z asortymentu IKEA zdobyła prestiżową nagrodę iF DESIGN AWARD 2016

Lampa RIGGAD wyposażona w bezprzewodowe ładowanie została nagrodzona w prestiżowym konkursie iF DESIGN AWARD. To jedna z najbardziej cenionych nagród w dziedzinie projektowania na świecie. Lampę wyróżniono w kategorii oświetlenie.

Badania konsumenckie pokazują, że wiele osób traktuje ładowanie telefonu jak przykry obowiązek. Z tego powodu IKEA stworzyła lampę RIGGAD, która bezprzewodowo ładuje smartfon, kiedy pracujemy. Wyzwaniem podczas projektowania było zarówno zredukowanie stresu związanego z rozładowywaniem się baterii, jak i ilości kabli znajdujących się na biurku. Wyposażona w regulowane ramię oraz klosz lampa RIGGAD daje skupione światło, idealne do czytania. Wewnątrz podstawki ma ukryty krążek do ładowania, dzięki któremu położony na nim telefon natychmiast zaczyna się ładować.

Chciałem zaprojektować ładowarkę, która pasowałaby do wnętrza domu, stając się jego częścią. Równie ważne było dla mnie to, by była łatwa w użyciu. Dzięki temu powstała ładująca podstawka o prostym, lecz interesującym designie” – podkreśla David Wahl, projektant w IKEA Sweden AB.

iF DESIGN AWARD to jedna z najbardziej prestiżowych nagród w dziedzinie designu przemysłowego. Od ponad 60 lat certyfikat IF uznawany jest jako znak doskonałości projektowej. W tegorocznej edycji wzięło udział ponad 2400 uczestników z 53 krajów.

Jesteśmy dumni, że nasz projekt został doceniony przez najlepszych ekspertów w dziedzinie projektowania. Ogromnie cieszy nas, że spośród ponad 5000 nadesłanych prac z całego świata jury wyróżniło lampę IKEA. Mamy nadzieję, że ponadczasowy design RIGGAD oraz jej innowacyjne rozwiązania technologiczne znajdą uznanie również wśród klientów IKEA w Polsce” – komentuje Joanna Religa, External Communication Manager IKEA.

Lampa do pracy RIGGAD jest jednym z produktów z asortymentu IKEA umożliwiających bezprzewodowe ładowanie. Zastosowana w nich technologia Qi jest obecnie najpopularniejszym na świecie systemem wykorzystującym indukcyjną energię elektryczną. Korzysta z niej większość producentów telefonów, produkując sprzęt kompatybilny z nią. Telefony nieobsługujące technologii Qi również mogą być ładowane bezprzewodowo za pomocą pokrowca do ładowania VITAHULT.

________________________________________

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.

Lampa_RIGGAD_materia__zdj_ciowy_IKEA_2.jpg

Lampa_RIGGAD_materia__zdj_ciowy_IKEA_1.jpg

Lampa_RIGGAD_materia__zdj_ciowy_IKEA_3.jpg

„Studenckie Metody” na miarę IKEA

Cieszący się ogromną popularnością konkurs „Studenckie Metody” dobiegł końca. Dzięki oryginalnej formule rekrutacyjnej, IKEA przedstawiła się jako wyjątkowe miejsce pracy dla przedsiębiorczych osób, a kilku studentów z całej Polski otrzymało możliwość odbycia stażu w firmie oraz wprowadzenia autorskiego produktu do oferty jej sklepów.