Talenty w centrum uwagi IKEA

IKEA jest pełna talentów we wszystkich obszarach swojej działalności. To powód do dumy, ale także obszar, który można w dalszym ciągu umacniać i rozwijać. W związku z tym IKEA postanowiła zorganizować dla pracowników Tydzień Talentu, który odbywa się w dniach 4-8 kwietnia br., we wszystkich jednostkach firmy na całym świecie. W efekcie ponad 155 000 osób ma wyjątkową okazję do wzięcia udziału w specjalnych wydarzeniach oraz uzyskania informacji o możliwościach rozwoju w całej Grupie IKEA.

Jednym z głównych warunków sukcesu według IKEA jest rozwój pracowników. Dlatego Tydzień Talentu to doskonała okazja dla liderów, by dostrzegli kompetencje swoich zespołów, ale z drugiej strony to także unikalne forum dla wszystkich zatrudnionych, które umożliwia prowadzenie otwartego dialogu wokół rozwoju, wewnątrz organizacji.

W związku z zaplanowanym Tygodniem Talentu przygotowaliśmy szereg różnych aktywności także w Polsce. Poza otwartymi spotkaniami z managerami, warsztatami oraz prezentacjami różnych działów, nasi pracownicy będą mieli również możliwość wzięcia udziału w sesjach coachingowych, wspierających ich dalszy rozwój. Jednocześnie zaplanowaliśmy szereg spotkań z liderami, na których będą prezentowane ich ścieżki karier, będzie też możliwość odbycia rozmów na czacie z naszymi kolegami, pracującymi obecnie w różnych krajach na całym świecie. Ponadto, w każdej jednostce przygotowaliśmy specjalne stanowisko, gdzie nasi pracownicy będą m.in. przedstawiali możliwości rozwoju w IKEA – powiedział Michał Pióro, Dyrektor HR w Grupie IKEA w Polsce. Tydzień Talentu to wspaniała inicjatywa, ponieważ IKEA nie osiągnęłaby nigdy sukcesu na polskim rynku, gdyby nie tworzący ją ludzie. W naszej organizacji każda osoba jest ważna, dlatego stawiamy na długofalową współpracę, atrakcyjne warunki zatrudnienia oraz satysfakcję i rozwój wszystkich pracowników, bo dzięki nim rozwija się także IKEA. Stale także staramy się przyciągnąć nowe talenty z zewnątrz – dodaje Michał Pióro.

W ramach Tygodnia Talentu zostało także uruchomione nowe narzędzie on-line - IKEA Journeys. Aplikacja przedstawia inspirujące historie różnych pracowników Grupy IKEA: opisuje zarówno ich rozwój na obecnych stanowiskach, jak i poprzez zmianę funkcji, działu czy jednostki. W ten sposób pokazuje, jak może wyglądać kariera w IKEA i jakie możliwości ma każdy z pracowników.

Każdy rozwój firmy rozpoczyna się od ludzi. W IKEA wierzymy w możliwości naszych współpracowników, dlatego badamy indywidualne talenty i staramy się dokładać wszelkich starań, aby je rozwijać w ciekawy sposób. Zależy nam także na tym, aby współpracownicy stale uczyli się oraz stawiali czoła nowym wyzwaniom - powiedziała Michelle Nelson, Talent Manager w Grupie IKEA.

Aktualne oferty oraz informacje na temat pracy w IKEA można znaleźć pod adresem: http://www.ikea.com/ms/pl_PL/the_ikea_story/jobs_at_ikea/index.html

________________________________________

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.

IKEA Foundation działa na rzecz klimatu

Postępujące zmiany klimatyczne niosą za sobą wiele zagrożeń dla ludzi, środowiska oraz całej planety. W związku z tym IKEA Foundation oraz organizacje We Mean Business i Here Now podjęły współpracę na rzecz działań mających na celu zahamowanie tego procesu. Poprzez promowanie i zachęcanie do walki nie tylko ze skutkami zmian klimatu, ale przede wszystkim z ich przyczynami, pragną zapewnić lepszą przyszłość dla obecnych i przyszłych pokoleń.