IKEA Foundation działa na rzecz klimatu

Postępujące zmiany klimatyczne niosą za sobą wiele zagrożeń dla ludzi, środowiska oraz całej planety. W związku z tym IKEA Foundation oraz organizacje We Mean Business i Here Now podjęły współpracę na rzecz działań mających na celu zahamowanie tego procesu. Poprzez promowanie i zachęcanie do walki nie tylko ze skutkami zmian klimatu, ale przede wszystkim z ich przyczynami, pragną zapewnić lepszą przyszłość dla obecnych i przyszłych pokoleń.

W grudniu 2015 roku staliśmy się świadkami porozumienia pomiędzy 195 krajami, które ma zatrzymać globalne ocieplenie na poziomie "znacznie poniżej 2 stopni Celsjusza" . To wielki krok naprzód, który wyznacza przełomowy moment dla światowej gospodarki, a także dla całego społeczeństwa i środowiska naturalnego.

Przeciwdziałanie zmianom klimatycznym to ogromne wyzwanie. Na świecie zachodzą duże zmiany, które w znacznej mierze szkodzą naszemu zdrowiu i bezpieczeństwu. Dlatego szczególnie ważne jest znalezienie innowacyjnych rozwiązań, które pozwolą ograniczyć wydzielanie szkodliwych gazów cieplarnianych, negatywnie wpływających na nasze środowisko i na nas samych. Wierzę, że dzięki działaniom IKEA Foundation osiągniemy nasz cel i przyczynimy się do tworzenia lepszej przyszłości dla nas, a także dzieci i rodzin na całym świecie – powiedziała Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. Zrównoważonego Rozwoju IKEA Retail w Polsce.

W czerwcu 2015 roku IKEA Foundation ogłosiła swoje zaangażowanie w działania na rzecz walki ze zmianami klimatu, przeznaczając 400 milionów euro na ten cel do 2020 roku. Głównym motywem tych działań jest wsparcie rodzin i dzieci, które są najbardziej narażone na negatywne skutki globalnego ocieplenia. Fundusze są przeznaczane na inwestycje w odnawialne źródła energii, a także promowanie ekologicznych postaw, które przyczynią się do poprawy jakości życia.

Wierzymy, że jedynym sposobem na znalezienie najlepszego rozwiązania problemu globalnego ocieplenia jest pomoc i zaangażowanie ludzi z całego świata. IKEA Foundation jest dla nas ogromnym wsparciem i cieszymy się, że wspólnie możemy budować lepszy świat, w którym będą dorastać nasze dzieci - powiedział Jessy Tolkan, Executive Director w Here Now.

Organizacje We Mean Business i Here Now we współpracy z IKEA Foundation, prowadzą innowacyjne kampanie, które inspirują i mobilizują przedsiębiorców, a także całe społeczności do aktywnego budowania lepszej przyszłości pozbawionej szkodliwych gazów cieplarnianych. Wśród takich inicjatyw pojawiła się między innymi kampania przeciwko emisji węgla i zanieczyszczeniom powietrza w Indiach, czy też program dla mieszkańców Wielkiej Brytanii, mający na celu pomoc w przejściu na technologie produkujące czystą energię w domu.

________________________________________
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.

O IKEA Foundation
Celem IKEA Foundation jest zwiększanie szans dzieci i młodzieży poprzez finansowanie wszechstronnych, długofalowych programów, które umożliwiają wprowadzanie znaczących, trwałych zmian i dają dzieciom możliwość decydowania o własnej przyszłości. Współpracujemy z silnymi partnerami strategicznymi, stosując innowacyjne rozwiązania, by osiągać znaczące rezultaty w czterech podstawowych obszarach życia dzieci: miejsce, które jest domem; zdrowy start w dorosłe życie; edukacja na wysokim poziomie; godziwe dochody rodziny.  Z finansowanych obecnie programów korzysta około 100 milionów dzieci. Więcej na www.ikeafoundation.org, www.facebook.com/IKEAFoundation oraz blog.ikeafoundation.org.

O We Mean Business
We Mean Business to stowarzyszenie organizacji, które współpracują z tysiącami najbardziej wpływowych przedsiębiorców i inwestorów z całego świata. Ideą stowarzyszenia jest przekonanie, że przejście do gospodarki niskoemisyjnej jest jedynym sposobem na zapewnienie trwałego wzrostu gospodarczego i dobrobytu dla globalnej społeczności. Aby przyspieszyć ten proces, stowarzyszenie stworzyło wspólną platformę biznesu, której celem jest zachęcanie do działań przeciwdziałającym zmianom klimatycznym.

O Here Now
To globalny zespół ludzi, którzy poprzez tworzenie innowacyjnych kampanii i innych inicjatyw, pragną przeciwdziałać zmianom klimatycznym. Poprzez współpracę z szeregiem organizacji pozarządowych, firm i osób indywidualnych, dążą ku dużym i potrzebnym zmianom dla lepszego życia. Here Now promuje pozytywną wizję przyszłości, w której będzie produkowane 100 % czystej energii.

Inicjatywa „What Design Can Do Refugee Challenge” – ponad 600 zgłoszeń z 69 państw

Międzynarodowy projekt „What Design Can Do Refugee Challenge” to wspólna inicjatywa IKEA Foundation, UNHCR (Biuro Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych do spraw Uchodźców) oraz twórców platformy „What Design Can Do”. Jego celem jest zwrócenie uwagi na problemy uchodźców oraz wykorzystanie potencjału twórców i projektantów do ich rozwiązania. Nabór prac konkursowych zamknięto 20 maja.