IKEA Foundation działa na rzecz klimatu

Postępujące zmiany klimatyczne niosą za sobą wiele zagrożeń dla ludzi, środowiska oraz całej planety. W związku z tym IKEA Foundation oraz organizacje We Mean Business i Here Now podjęły współpracę na rzecz działań mających na celu zahamowanie tego procesu. Poprzez promowanie i zachęcanie do walki nie tylko ze skutkami zmian klimatu, ale przede wszystkim z ich przyczynami, pragną zapewnić lepszą przyszłość dla obecnych i przyszłych pokoleń.

W grudniu 2015 roku staliśmy się świadkami porozumienia pomiędzy 195 krajami, które ma zatrzymać globalne ocieplenie na poziomie "znacznie poniżej 2 stopni Celsjusza" . To wielki krok naprzód, który wyznacza przełomowy moment dla światowej gospodarki, a także dla całego społeczeństwa i środowiska naturalnego.

Przeciwdziałanie zmianom klimatycznym to ogromne wyzwanie. Na świecie zachodzą duże zmiany, które w znacznej mierze szkodzą naszemu zdrowiu i bezpieczeństwu. Dlatego szczególnie ważne jest znalezienie innowacyjnych rozwiązań, które pozwolą ograniczyć wydzielanie szkodliwych gazów cieplarnianych, negatywnie wpływających na nasze środowisko i na nas samych. Wierzę, że dzięki działaniom IKEA Foundation osiągniemy nasz cel i przyczynimy się do tworzenia lepszej przyszłości dla nas, a także dzieci i rodzin na całym świecie – powiedziała Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. Zrównoważonego Rozwoju IKEA Retail w Polsce.

W czerwcu 2015 roku IKEA Foundation ogłosiła swoje zaangażowanie w działania na rzecz walki ze zmianami klimatu, przeznaczając 400 milionów euro na ten cel do 2020 roku. Głównym motywem tych działań jest wsparcie rodzin i dzieci, które są najbardziej narażone na negatywne skutki globalnego ocieplenia. Fundusze są przeznaczane na inwestycje w odnawialne źródła energii, a także promowanie ekologicznych postaw, które przyczynią się do poprawy jakości życia.

Wierzymy, że jedynym sposobem na znalezienie najlepszego rozwiązania problemu globalnego ocieplenia jest pomoc i zaangażowanie ludzi z całego świata. IKEA Foundation jest dla nas ogromnym wsparciem i cieszymy się, że wspólnie możemy budować lepszy świat, w którym będą dorastać nasze dzieci - powiedział Jessy Tolkan, Executive Director w Here Now.

Organizacje We Mean Business i Here Now we współpracy z IKEA Foundation, prowadzą innowacyjne kampanie, które inspirują i mobilizują przedsiębiorców, a także całe społeczności do aktywnego budowania lepszej przyszłości pozbawionej szkodliwych gazów cieplarnianych. Wśród takich inicjatyw pojawiła się między innymi kampania przeciwko emisji węgla i zanieczyszczeniom powietrza w Indiach, czy też program dla mieszkańców Wielkiej Brytanii, mający na celu pomoc w przejściu na technologie produkujące czystą energię w domu.

________________________________________
Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.

O IKEA Foundation
Celem IKEA Foundation jest zwiększanie szans dzieci i młodzieży poprzez finansowanie wszechstronnych, długofalowych programów, które umożliwiają wprowadzanie znaczących, trwałych zmian i dają dzieciom możliwość decydowania o własnej przyszłości. Współpracujemy z silnymi partnerami strategicznymi, stosując innowacyjne rozwiązania, by osiągać znaczące rezultaty w czterech podstawowych obszarach życia dzieci: miejsce, które jest domem; zdrowy start w dorosłe życie; edukacja na wysokim poziomie; godziwe dochody rodziny.  Z finansowanych obecnie programów korzysta około 100 milionów dzieci. Więcej na www.ikeafoundation.org, www.facebook.com/IKEAFoundation oraz blog.ikeafoundation.org.

O We Mean Business
We Mean Business to stowarzyszenie organizacji, które współpracują z tysiącami najbardziej wpływowych przedsiębiorców i inwestorów z całego świata. Ideą stowarzyszenia jest przekonanie, że przejście do gospodarki niskoemisyjnej jest jedynym sposobem na zapewnienie trwałego wzrostu gospodarczego i dobrobytu dla globalnej społeczności. Aby przyspieszyć ten proces, stowarzyszenie stworzyło wspólną platformę biznesu, której celem jest zachęcanie do działań przeciwdziałającym zmianom klimatycznym.

O Here Now
To globalny zespół ludzi, którzy poprzez tworzenie innowacyjnych kampanii i innych inicjatyw, pragną przeciwdziałać zmianom klimatycznym. Poprzez współpracę z szeregiem organizacji pozarządowych, firm i osób indywidualnych, dążą ku dużym i potrzebnym zmianom dla lepszego życia. Here Now promuje pozytywną wizję przyszłości, w której będzie produkowane 100 % czystej energii.

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.