IKEA Warszawa ogłasza kolejną edycję konkursu MINIGRANTY

Rusza kolejna - IV edycja konkursu grantowego organizowanego przez sklepy IKEA Janki i IKEA Targówek w Warszawie. Konkurs jest skierowany do organizacji pozarządowych, które podejmą działania w zakresie edukacji i rozwoju dzieci oraz ochrony środowiska naturalnego. Wybrani partnerzy otrzymają produkty IKEA o wartości do 10 000 zł.

Od lat IKEA realizuje szereg działań, które wpisują się w globalną strategię zrównoważonego rozwoju „People & Planet Positive” i jednocześnie tworzą lepsze warunki życia dla wielu ludzi. Poprzez przedsięwzięcia skierowane do klientów i lokalnych społeczności, IKEA inspiruje i motywuje do dbania o środowisko naturalne oraz prowadzenia zdrowszego i bardziej zrównoważonego życia. Jedną z tego typu inicjatyw jest konkurs dla organizacji pozarządowych, które wspierają lokalne społeczności poprzez realizację projektów mających pozytywny wpływ na ich otoczenie.

Za nami już trzy edycje konkursu. Każda z nich oznaczała realizację pozytywnych działań na rzecz lokalnych społeczności i środowiska naturalnego. Cieszę się, że przed nami szansa na realizację kolejnych fantastycznych projektów, dzięki którym możemy zadbać o nas, mieszkańców Warszawy, i nasze wspólne otoczenie – powiedziała Paulina Piątek, Koordynator ds. zrównoważonego rozwoju, IKEA Targówek.

Główny cel konkursu

Dla IKEA dzieci są najważniejsze, dlatego tak wiele uwagi poświęcamy edukacji, wyrównywaniu szans rozwoju oraz poprawie warunków ich życia. Proponowane przez organizacje projekty powinny skupiać się także na proekologicznych inicjatywach, które będą miały pozytywny wpływ na lokalne środowisko naturalne oraz przyczynią się do poprawy jego stanu. IKEA pragnie wspierać wszelkie działania wpisujące się w jej wizję, dlatego też podejmuje współpracę z wybranymi w konkursie organizacjami, którym przekaże produkty ze swojego asortymentu o wartości do 10 000 zł do wykorzystania przy realizacji zgłoszonego projektu oraz wesprze w komunikacji wizerunkowej projektu.

Zgłoszenie i wybór projektu

Aby wziąć udział w konkursie, przedstawiciele organizacji powinni zapoznać się z kryteriami konkursu oraz uzupełnić formularz współpracy, które znajdują się na stronie: http://www.ikea.com/pl/pl/store/warszawa_janki/ekologia. Formularz należy przesłać z krótkim opisem projektu drogą elektroniczną do końca dnia 31 sierpnia 2016 r. na adres: paulina.piatek@IKEA.com.

Po przeanalizowaniu projektów, przedstawiciele sklepów IKEA Janki i IKEA Targówek prześlą odpowiedzi do 30 września 2016.

________________________________________

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.

IKEA podwyższa o 20% minimalne stawki godzinowe dla pracowników swoich sklepów

Odpowiadając na rosnące koszty życia, realia rynku pracy i potrzeby pracowników, IKEA Retail wprowadziła od 1 grudnia 2015 roku wyższe minimalne stawki godzinowe wynagrodzenia dla pracowników swoich sklepów w Polsce. Dotychczasowa podstawowa kwota została podwyższona o 20% i wynosi obecnie 15 złotych brutto za godzinę. Zmiana, która dotyczy wszystkich pracowników IKEA Retail w Polsce, zapewni im bardziej stabilne warunki pracy oraz większe możliwości rozwoju osobistego i zawodowego. Polska to kolejny kraj po USA i Wielkiej Brytanii, gdzie IKEA zdecydowała się na podniesienie stawek minimalnych.