IKEA podwyższa o 20% minimalne stawki godzinowe dla pracowników swoich sklepów

Odpowiadając na rosnące koszty życia, realia rynku pracy i potrzeby pracowników, IKEA Retail wprowadziła od 1 grudnia 2015 roku wyższe minimalne stawki godzinowe wynagrodzenia dla pracowników swoich sklepów w Polsce. Dotychczasowa podstawowa kwota została podwyższona o 20% i wynosi obecnie 15 złotych brutto za godzinę. Zmiana, która dotyczy wszystkich pracowników IKEA Retail w Polsce, zapewni im bardziej stabilne warunki pracy oraz większe możliwości rozwoju osobistego i zawodowego. Polska to kolejny kraj po USA i Wielkiej Brytanii, gdzie IKEA zdecydowała się na podniesienie stawek minimalnych.

W przestrzeni publicznej od dłuższego czasu toczy się dyskusja na temat rosnących kosztów życia i minimalnego wynagrodzenia. IKEA, jako jeden z największych i najlepszych pracodawców w kraju zabiera ważny głos w tej dyskusji. W odpowiedzi na potrzeby pracowników oraz po szczegółowej analizie polskiego rynku wynagrodzeń zdecydowaliśmy się na wprowadzenie wyższych minimalnych stawek godzinowych we wszystkich sklepach IKEA w Polsce. Dbając o lepsze życie codzienne pracowników w domu i w pracy, chcemy, aby osoba pracująca na pełnym etacie w sklepie mogła się utrzymać za swoją pensję - mówi Michał Pióro, Dyrektor HR, IKEA Retail w Polsce.

IKEA Retail, właściciel sklepów IKEA w Polsce, zatrudnia swoich pracowników tylko i wyłącznie na umowę o pracę. Pracownicy rozliczają się w ramach tych umów w oparciu o godziny, dlatego też IKEA zdecydowała się na podniesienie minimalnych stawek godzinowych jedynie w tej części Grupy. Nowa, wyższa stawka dla osób, zatrudnionych na najniższych stanowiskach, od 1 grudnia 2015 roku wyniesie 15 złotych brutto. To wzrost aż o 20% w stosunku do poprzedniej podstawowej kwoty wynagrodzenia.

Stały rozwój i inwestycje w pracowników są jednym z punktów strategicznych IKEA. Wprowadzenie nowych, wyższych minimalnych stawek godzinowych jest elementem realizowanej przez Grupę IKEA strategii „People Strategy”. Polityka ta określa zasady relacji pracowniczych, kontraktów, godzin pracy, benefitów i właśnie wynagrodzeń. Głównym celem wprowadzanych w ramach tej strategii zmian jest zapewnienie odpowiednich warunków pracy dla osób zatrudnionych na najniższych stanowiskach, dbając jednocześnie o możliwości ich rozwoju oraz równowagę pomiędzy pracą a życiem zawodowym. To również zobowiązanie firmy w ramach tytułu Najlepszego Miejsca Pracy w Polsce.

Doceniamy wkład naszych pracowników w budowanie silnej pozycji IKEA Retail na polskim rynku. Wierzymy także, że lepsze warunki pracy przełożą się na większe zaangażowanie pracowników  w realizację naszych celów biznesowych i tym samym wzrost dochodów firmy. To z kolei pozwoli nam na budowanie coraz lepszych warunków pracy w IKEA - dodaje Michał Pióro.

Do tej pory na podwyższenie stawek minimalnych zdecydowały się sklepy IKEA w USA i Wielkiej Brytanii. To jednak nie koniec. IKEA będzie stale monitorować rynek pracy i wynagrodzeń w Polsce oraz brać pod uwagę zmieniające się warunki życia. W przypadku pojawienia się odpowiednich przesłanek zostanie podjęta decyzja o ponownym podwyższeniu minimalnych stawek godzinowych.

________________________________________

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.

Blisko 40 tys. zł dla Schroniska dla Bezdomnych Kobiet Nowe wyposażenie kuchni i świetlic

14 czerwca odbyło się uroczyste przekazanie w pełni wyremontowanych kuchni i świetlic w Schronisku dla Bezdomnych Kobiet przy ul. Sołtysowskiej w Krakowie. Dzięki zaangażowaniu IKEA Kraków w pomieszczeniach placówki pojawiły się nowe, funkcjonalne meble oraz kolorowe wyposażenie o wartości blisko 40 tys. zł.