Kolejny etap prac związanych z budową sklepu IKEA i Centrum Handlowego w Lublinie

III kwartał 2017 roku to planowana data otwarcia sklepu IKEA w Lublinie. 26 lipca rozpoczęły się prace makroniwelacyjne i drogowe koordynowane przez firmę wykonawczą. W pierwszej kolejności zostanie przebudowana droga przy Al. Spółdzielczości Pracy.

IKEA wraz z firmą wykonawczą STRABAG Sp. z o.o. rozpoczęła niezbędne prace, mające na celu przygotowanie budowy sklepu IKEA i Centrum Handlowego oraz dróg przy Al. Spółdzielczości Pracy. W pierwszej kolejności teren zostanie przygotowany pod budowę sklepu, którego otwarcie przewidziane jest na III kwartał 2017 roku.  Otwarcie Centrum Handlowego planowane jest na IV kwartał przyszłego roku. Te prace zostały zaplanowane na okres wakacyjny z uwagi na znacznie mniejszy ruch drogowy. IKEA chce wykonać jak największy ich zakres przed zimą, tak aby możliwie jak najbardziej ograniczyć utrudnienia w ruchu.

Budowa sklepu IKEA i Centrum Handlowego to nasza kolejna, duża inwestycja. Cieszymy się, że możemy odpowiedzieć na oczekiwania mieszkańców Lublina i okolic. Stworzymy dla nich miejsce, w którym przyjdą nie tylko na zakupy, ale też spędzą swój czas w miłej atmosferze. Kolejne etapy budowy, czyli między innymi budowa dróg, które mają poprawić warunki komunikacji drogowej dla mieszkańców wschodniej strony Alei Spółdzielczości Pracy, zbliżają nas coraz bardziej do otwarcia planowanego na drugą połowę 2017 roku. – powiedziała Katarzyna Balashov, Rzecznik Prasowy Grupy IKEA w Polsce.

Na powierzchni 57 500 m2 nowego Centrum Handlowego, w tym 33 500 m2 powierzchni sklepu IKEA oraz ok. 24 000 m2 Convenience Centre wraz ze Strip Mall, pojawi się około 67 sklepów oraz punktów usługowych. Klienci będą mogli skorzystać nie tylko z szerokiego asortymentu oferowanych produktów, ale również z przyjaznej przestrzeni będącej miejscem spotkań biznesowych i rodzinnych. Na mapie Lublina powstanie miejsce, gdzie mieszkańcy będą mogli zrobić zakupy oraz miło spędzić czas wolny.
_________________________________________________________________________

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia, na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce.

O IKEA Centres:
IKEA Centres to globalna spółka należąca do Grupy IKEA. Jest deweloperem i zarządcą obiektów handlowych, które odpowiadają na potrzeby szerokiego grona odbiorców, a ich istotną część stanowi sklep IKEA. Firma dąży do tego, by zarządzane przez nią obiekty były przyjaznymi i nowoczesnymi miejscami spotkań. Stara się stale budować silne i długotrwałe relacje z najemcami i wykorzystywać na bieżąco doświadczenie zdobyte na różnych, oddalonych od siebie rynkach.

Spółka IKEA Centres, obecna w Chinach, Europie (włączając w to kraje nordyckie) oraz Rosji, posiada i zarządza 58 centrami handlowymi i czterema parkami handlowymi zlokalizowanymi w 14 krajach. Łączna powierzchnia najmu tych obiektów wynosi 3,2 miliona m kw., a rocznie odwiedza je około 400 milionów osób. Centra handlowe należące do spółki działają pod różnymi markami, np. MEGA
w Rosji czy LIVAT w Chinach.

IKEA Centres Poland zarządza ośmioma obiektami handlowymi znajdującymi się w Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach oraz Warszawie. Obecnie firma przygotowuje się do budowy nowych centrów handlowych w Lublinie i Zabrzu oraz modernizuje Park Handlowy Franowo w Poznaniu.

IKEA_Lublin__wizualizacja_.jpg

IKEA_Centres_w_Lublinie_-_wizualizacja__2_.jpg

IKEA_Centres_w_Lublinie__wizualizacja.jpg

Anna Maria Pawlak-Kuliga nową Prezes Zarządu IKEA Retail w Polsce

Od 1 września br. nastąpi zmiana na stanowisku Prezesa sieci sklepów IKEA w Polsce. Po raz pierwszy w historii firmy, funkcję tę obejmie Polka - Anna Pawlak-Kuliga. Zastąpi ona Evelyn Higler, która od września obejmie stanowisko w globalnych strukturach firmy.