Anna Maria Pawlak-Kuliga nową Prezes Zarządu IKEA Retail w Polsce

Od 1 września br. nastąpi zmiana na stanowisku Prezesa sieci sklepów IKEA w Polsce. Po raz pierwszy w historii firmy, funkcję tę obejmie Polka - Anna Pawlak-Kuliga. Zastąpi ona Evelyn Higler, która od września obejmie stanowisko w globalnych strukturach firmy.

Anna Pawlak-Kuliga rozpoczęła karierę w IKEA osiem lat temu w jednym ze sklepów w Londynie, gdzie objęła stanowisko Nawigatora Biznesu. W kolejnych latach awansowała w ramach struktur wewnętrznych IKEA w Wielkiej Brytanii.

Do Polski wróciła w 2012 roku, początkowo jako członek zarządu IKEA Retail, a rok później – także wiceprezes. Przez cały czas ściśle współpracowała z Evelyn Higler. Zasiadała też w zarządzie spółki IKEA Property oraz radzie nadzorczej IKEA Distribution na Europę południowo - wschodnią.

Polska to wyjątkowy rynek dla IKEA – szybko rozwijający się, ze wspaniałymi ludźmi, dla których wszystko jest możliwe. Jednocześnie żyjemy w bardzo ciekawych czasach, w których świat nieustannie się zmienia. Dla nas kluczowe jest to, by szybko na te zmiany reagować i zawsze wychodzić naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów - powiedziała Anna Pawlak-Kuliga

Jestem głęboko przekonana, że Polacy zasługują na to, by być otoczeni pięknymi rzeczami i żyć w funkcjonalnych domach. Dlatego też w dalszym ciągu będziemy skupiać nasze wysiłki na tym, by kreować lepsze życie na co dzień dla wielu ludzi w naszym kraju, naszych klientów i współpracowników. To też moje marzenie i osobista misja – dodała Anna Pawlak-Kuliga.

Przyszła pani Prezes podkreśla, że planuje kontynuować ambitną strategię rozwoju firmy na polskim rynku, która zakłada ponad pięciokrotny wzrost obrotów do 2035 r., z obecnych ok. 3 miliardów złotych do 16 miliardów.

W najbliższych latach planujemy otwierać kolejne sklepy, w tym już niedługo, bo w drugiej połowie 2017 r. sklep w Lublinie. Będziemy także rozwijać IKEA w Polsce w kierunku sprzedaży wielokanałowej i już w najbliższych miesiącach wprowadzimy sprzedaż mebli przez Internet. Co istotne – we wszystkich naszych działaniach koncentrujemy się na zrównoważonym rozwoju. Dobrym przykładem może być to, że w Polsce produkujemy tyle energii ze źródeł odnawialnych ile zużywamy we wszystkich naszych fabrykach, sklepach czy biurach. Udało się to osiągnąć dzięki inwestycjom w sześć farm wiatrowych, a także instalacje do spalania biomasy w fabrykach – dodała Anna Pawlak-Kuliga.

Anna Pawlak-Kuliga jest pierwszą Polką w historii firmy, która objęła stanowisko Prezes IKEA Retail. Ma 39 lat, karierę zawodową łączy z rolą żony i matki rocznego synka. Wolne chwile spędza z rodziną, podróżując oraz poznając nowe kultury. Lubi aktywnie spędzać czas w górach i nad morzem. Uprawia kitesurfing, dużo czyta. Interesuje się tematyką rozwoju osobistego oraz psychologii.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia, na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce.

Anna_Pawlak-Kuliga_IKEA_9.08.2016.jpg

Klienci IKEA tworzą fundusz stypendialny programu „Na rodzinę można liczyć”

Do 28 sierpnia klienci sklepów IKEA mogą wesprzeć 5. edycję programu stypendialnego „Na Rodzinę Można Liczyć”. To oni zadecydują o liczbie przyznanych stypendiów - każde okazanie karty IKEA FAMILY podczas zakupów to kolejne 50 groszy przekazane przez firmę na fundusz stypendialny. Zebrane środki zostaną przeznaczone na stypendia dla uczniów ze szkół, które zakwalifikują się do tegorocznej edycji programu.