Anna Maria Pawlak-Kuliga nową Prezes Zarządu IKEA Retail w Polsce

Od 1 września br. nastąpi zmiana na stanowisku Prezesa sieci sklepów IKEA w Polsce. Po raz pierwszy w historii firmy, funkcję tę obejmie Polka - Anna Pawlak-Kuliga. Zastąpi ona Evelyn Higler, która od września obejmie stanowisko w globalnych strukturach firmy.

Anna Pawlak-Kuliga rozpoczęła karierę w IKEA osiem lat temu w jednym ze sklepów w Londynie, gdzie objęła stanowisko Nawigatora Biznesu. W kolejnych latach awansowała w ramach struktur wewnętrznych IKEA w Wielkiej Brytanii.

Do Polski wróciła w 2012 roku, początkowo jako członek zarządu IKEA Retail, a rok później – także wiceprezes. Przez cały czas ściśle współpracowała z Evelyn Higler. Zasiadała też w zarządzie spółki IKEA Property oraz radzie nadzorczej IKEA Distribution na Europę południowo - wschodnią.

Polska to wyjątkowy rynek dla IKEA – szybko rozwijający się, ze wspaniałymi ludźmi, dla których wszystko jest możliwe. Jednocześnie żyjemy w bardzo ciekawych czasach, w których świat nieustannie się zmienia. Dla nas kluczowe jest to, by szybko na te zmiany reagować i zawsze wychodzić naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów - powiedziała Anna Pawlak-Kuliga

Jestem głęboko przekonana, że Polacy zasługują na to, by być otoczeni pięknymi rzeczami i żyć w funkcjonalnych domach. Dlatego też w dalszym ciągu będziemy skupiać nasze wysiłki na tym, by kreować lepsze życie na co dzień dla wielu ludzi w naszym kraju, naszych klientów i współpracowników. To też moje marzenie i osobista misja – dodała Anna Pawlak-Kuliga.

Przyszła pani Prezes podkreśla, że planuje kontynuować ambitną strategię rozwoju firmy na polskim rynku, która zakłada ponad pięciokrotny wzrost obrotów do 2035 r., z obecnych ok. 3 miliardów złotych do 16 miliardów.

W najbliższych latach planujemy otwierać kolejne sklepy, w tym już niedługo, bo w drugiej połowie 2017 r. sklep w Lublinie. Będziemy także rozwijać IKEA w Polsce w kierunku sprzedaży wielokanałowej i już w najbliższych miesiącach wprowadzimy sprzedaż mebli przez Internet. Co istotne – we wszystkich naszych działaniach koncentrujemy się na zrównoważonym rozwoju. Dobrym przykładem może być to, że w Polsce produkujemy tyle energii ze źródeł odnawialnych ile zużywamy we wszystkich naszych fabrykach, sklepach czy biurach. Udało się to osiągnąć dzięki inwestycjom w sześć farm wiatrowych, a także instalacje do spalania biomasy w fabrykach – dodała Anna Pawlak-Kuliga.

Anna Pawlak-Kuliga jest pierwszą Polką w historii firmy, która objęła stanowisko Prezes IKEA Retail. Ma 39 lat, karierę zawodową łączy z rolą żony i matki rocznego synka. Wolne chwile spędza z rodziną, podróżując oraz poznając nowe kultury. Lubi aktywnie spędzać czas w górach i nad morzem. Uprawia kitesurfing, dużo czyta. Interesuje się tematyką rozwoju osobistego oraz psychologii.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia, na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive. „IKEA powstała w Polsce” – stwierdził założyciel Ingvar Kamprad. Pierwsze meble z Polski trafiły do IKEA w 1961 r., a dziś już 19 proc. globalnej produkcji pochodzi z Polski. Grupa IKEA posiada 328 sklepów w 28 krajach na świecie, w tym 9 sklepów w Polsce.

Anna_Pawlak-Kuliga_IKEA_9.08.2016.jpg