Klienci IKEA tworzą fundusz stypendialny programu „Na rodzinę można liczyć”

Do 28 sierpnia klienci sklepów IKEA mogą wesprzeć 5. edycję programu stypendialnego „Na Rodzinę Można Liczyć”. To oni zadecydują o liczbie przyznanych stypendiów - każde okazanie karty IKEA FAMILY podczas zakupów to kolejne 50 groszy przekazane przez firmę na fundusz stypendialny. Zebrane środki zostaną przeznaczone na stypendia dla uczniów ze szkół, które zakwalifikują się do tegorocznej edycji programu.

W ramach kampanii „Na Rodzinę Można Liczyć” IKEA zachęca swoich klientów do aktywnego wspierania uczniów z polskich szkół, mających ogromny potencjał i zapał do społecznych zmian. Odwiedzający sklepy IKEA w całej Polsce mogą zasilać specjalny fundusz stypendialny przy każdym okazaniu karty IKEA FAMILY podczas zakupów. Na stronie programu - IKEA.pl/Stypendia - można poznać sylwetki zeszłorocznych stypendystów oraz obejrzeć relacje z najlepszych projektów zrealizowanych podczas ostatniej edycji.

„W tym roku chcemy jeszcze mocniej postawić na wsparcie autorskich projektów społecznych. Chcemy docenić młodzież, która zna potrzeby lokalnej społeczności i dąży do zmian na lepsze. Widzimy jaki w młodych ludziach tkwi potencjał – ile mają energii, zapału i chęci do działania. Potrzebują natomiast środków do realizacji swoich marzeń. Naszym zadaniem jest ich wspierać, aby uwierzyli, że to co robią jest dobre i ważne” – mówi Jolanta Michalewicz, dyrektor Fundacji Świętego Mikołaja.

Celem programu jest pomoc zdolnym, zaangażowanym społecznie uczniom. Obecnie trwa nabór szkół, które chciałyby dołączyć do jego tegorocznej edycji. Aby zgłosić się do programu wystarczy wypełnić formularz online w terminie do 4 września 2016 r.

„Program stypendialny jest nieoceniony dla młodzieży ze środowisk wiejskich, a dodatkowo jest jeszcze szansa na realizację projektu społecznego.” - mówi Joanna Dobrzańska, koordynator z Zespołu Szkół z Zakliczyna, którego uczniowie zrealizowali w ostatniej edycji projekt „Młodzi dla seniorów, seniorzy dla młodych".

Piąta edycja programu „Na rodzinę można liczyć”, podobnie jak poprzednia, jest przeznaczona dla młodzieży zaangażowanej społecznie – w projekty charytatywne, proekologiczne oraz kulturalne. Autorzy najciekawszych pomysłów otrzymają, oprócz stypendiów, dodatkowe granty na ich realizację.

„Doceniamy osoby, które mogą stać się wzorem do naśladowania w swoim najbliższym otoczeniu oraz wśród ludzi, którym pomagają. Ten program jest tworzony przez ludzi dla ludzi. Włączamy w niego nie tylko uczniów, ale również pracowników oraz klientów IKEA, od których wszystko się zaczyna. Tak właśnie rozumiemy społecznie odpowiedzialny biznes, który wpisany jest w misję naszej firmy” – mówi Adam Nowak, kierownik Programu Lojalnościowego IKEA FAMILY.

Program „Na Rodzinę Można Liczyć” realizowany jest od 2012 roku przez IKEA i Fundację Świętego Mikołaja. Dotychczas wsparcie o łącznej wartości 1 097 679 zł otrzymało ponad 500 uczniów ze 171 szkół partnerskich. Najwięcej, bo aż 300 000 złotych, zebrano podczas zeszłorocznej edycji „Na Rodzinę Można Liczyć”.

Więcej o działaniach stypendystów można dowiedzieć się na IKEA.pl/Stypendia i w sklepach.
________________________________________

IKEA jest innowatorem oraz doradcą w zakresie wyposażenia wnętrz, którego celem jest tworzenie lepszego życia na co dzień dla wielu ludzi. IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziły ponad 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Biuro Zakupów współpracuje z producentami mebli i artykułów wyposażenia wnętrz w regionie Europy Centralnej, dostarczając je do sieci IKEA na całym świecie. W 13 lokalizacjach w Polsce znajdują się tartaki i fabryki mebli oraz komponentów meblowych IKEA Industry, w których pracuje ok. 10 tys. osób.

O Fundacji Świętego Mikołaja
Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej,
od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia
św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka
i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.

Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

Klienci_IKEA_tworz__fundusz_stypendialny_programu_NRML_20160816.jpg

grafika | 2 MB

Nowy Dyrektor Marketingu w IKEA Retail

Z początkiem listopada do IKEA Retail dołączy Filip Fiedorow, obejmując stanowisko Dyrektora Marketingu. Jednym z wyzwań stojących przed zespołem, którym będzie kierował jest rozwijanie sprzedaży wielokanałowej, w tym możliwości zakupu mebli przez Internet.