Do nowego Centrum Handlowego firmy IKEA Centres w Lublinie dołączyli kolejni najemcy

Centrum handlowe firmy IKEA Centres w Lublinie podpisało umowy z kolejnymi najemcami. Mieszkańcy Lublina i okolic będą mogli skorzystać z oferty sklepu IKEA i Intermarché, a także sklepów oraz punktów usługowych, wśród których są m.in. księgarnia Świat Książki, sieć Euro RTV AGD, sklep sportowy Martes Sport oraz Rossmann. Centrum, którego otwarcie planowane jest na czwarty kwartał 2017 roku, będzie liczyło aż 57 500 m2 powierzchni handlowej.

IKEA Centres Polska S.A. podpisała umowy z kolejnymi najemcami. Dzięki nim klienci będą mogli skorzystać nie tylko z szerokiego asortymentu produktów przemysłowych, spożywczych i odzieżowych, ale również z bogatych usług, w tym pielęgnacyjnych i turystycznych. Wśród najemców, którzy wynajęli powierzchnię powstającego centrum handlowego, pojawili się: księgarnia Świat Książki, apteka Dr Zdrowie, kantor wymiany walut J&M, biuro podróży Itaka, Kolporter, Swiss, E-smoking, Euro RTV Agd, A&G Optyk, Dream Collection, Wake Up Hair, Rossmann oraz Martes Sport.

Celem IKEA Centres, już od początku planowania każdej inwestycji, jest tworzenie jak najbardziej komfortowego i przyjaznego miejsca spotkań dla mieszkańców miasta
i okolic. Chcemy, aby osoby odwiedzające nasze centra mogły nie tylko w miłej atmosferze zrobić zakupy, ale też dobrze spędzić swój wolny czas. Centrum handlowe, które powstaje w Lublinie, z pewnością będzie takim miejscem – powiedziała Katarzyna Balashov, rzecznik prasowy Grupy IKEA w Polsce. Cieszymy się, że nasze centrum handlowe budzi tak duże zainteresowanie wśród najemców. Wspólnie możemy stworzyć ciekawy i przede wszystkim wartościowy punkt na mapie Lublina – dodała Katarzyna Balashov.

Na powierzchni 57 500 m2 nowego Centrum Handlowego, w tym 33 500 m2 powierzchni sklepu IKEA oraz ok. 24 000 m2 Convenience Centre wraz ze Strip Mall, pojawi się około 67 sklepów oraz punktów usługowych. Klienci będą mogli skorzystać również z 2 000 miejsc parkingowych.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia, na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.
IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziły ponad 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi.

O IKEA Centres:
IKEA Centres to globalna spółka należąca do Grupy IKEA. Jest deweloperem i zarządcą obiektów handlowych, które odpowiadają na potrzeby szerokiego grona odbiorców, a ich istotną część stanowi sklep IKEA. Firma dąży do tego, by zarządzane przez nią obiekty były przyjaznymi i nowoczesnymi miejscami spotkań. Stara się stale budować silne i długotrwałe relacje z najemcami i wykorzystywać na bieżąco doświadczenie zdobyte na różnych, oddalonych od siebie rynkach.

Spółka IKEA Centres, obecna w Chinach, Europie (włączając w to kraje nordyckie) oraz Rosji, posiada i zarządza 41 centrami handlowymi i 25 parkami handlowymi zlokalizowanymi w 14 krajach. Łączna powierzchnia najmu tych obiektów wynosi ponad 3,3 miliona m kw., a rocznie odwiedza je około 450 milionów osób. Centra handlowe należące do spółki działają pod różnymi markami, np. MEGA w Rosji czy LIVAT w Chinach.

IKEA Centres Poland zarządza ośmioma obiektami handlowymi znajdującymi się w Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach oraz Warszawie. Obecnie firma przygotowuje się do budowy nowych centrów handlowych w Lublinie i Zabrzu oraz modernizuje Park Handlowy Franowo w Poznaniu.

IKEA_Centres_w_Lublinie__wizualizacja.jpg

IKEA_Lublin__wizualizacja_-_rzut_z_g_ry_.jpg

IKEA_Lublin__wizualizacja_.jpg

Centrum_Handlowe_IKEA_w_Lublinie.jpg

Odpady z IKEA w ekologicznym projekcie polskich twórców„Let’s talk about garbage”, jako mocny głos w globalnej publicznej debacie o konsumpcji i środowisku

Zarządzanie i mądre gospodarowanie odpadami to jeden z głównych filarów strategii zrównoważonego rozwoju grupy IKEA. Jednym z długofalowych celów biznesowych firmy jest działanie na rzecz zamkniętego obiegu gospodarki, w tym korzystanie z przetworzonych surowców wtórnych do własnej produkcji. Realizując założenia strategii, IKEA w Polsce zaangażowała się w projekt „Let’s talk about garbage”, stworzony i zaprezentowany przez młodych polskich twórców - architekta Hugona Kowalskiego i krytyka architektury Marcina Szczeliny, na 15 Międzynarodowym Biennale Architektury w Wenecji.