Odpady z IKEA w ekologicznym projekcie polskich twórców„Let’s talk about garbage”, jako mocny głos w globalnej publicznej debacie o konsumpcji i środowisku

Zarządzanie i mądre gospodarowanie odpadami to jeden z głównych filarów strategii zrównoważonego rozwoju grupy IKEA. Jednym z długofalowych celów biznesowych firmy jest działanie na rzecz zamkniętego obiegu gospodarki, w tym korzystanie z przetworzonych surowców wtórnych do własnej produkcji. Realizując założenia strategii, IKEA w Polsce zaangażowała się w projekt „Let’s talk about garbage”, stworzony i zaprezentowany przez młodych polskich twórców - architekta Hugona Kowalskiego i krytyka architektury Marcina Szczeliny, na 15 Międzynarodowym Biennale Architektury w Wenecji.

Działając w kierunku zrównoważonego rozwoju i ekologicznych rozwiązań, IKEA chce promować i inspirować ludzi do recyklingu, czy upcyklingu, jako odpowiednich postaw proekologicznych. W tym celu podejmuje wiele ciekawych inicjatyw. Jedną z nich jest współpraca z twórcami idei i wystawy o nazwie „Let’s talk about garbage”. Będąc mecenasem projektu IKEA przekazała Hugonowi Kowalskiemu i Marcinowi Szczelinie, odpady kartonowe, pochodzące z jednego ze swoich sklepów, które po zakończeniu projektu zostaną oddane do recyklingu. “Porozmawiajmy o śmieciach” reprezentował Polskę na głównej wystawie 15 Międzynarodowego Biennale Architektury w Wenecji. Projekt wzbudził duże zainteresowanie, zbierając entuzjastyczne oceny i recenzje zagranicznych dziennikarzy oraz krytyków architektury.

Nasz projekt budowaliśmy z pomocą świetnego zespołu wspaniałych ludzi, którzy specjalizują się w różnych dziedzinach. Chcieliśmy uzyskać jak największą autentyczność i pokazać wszystkim, jak istotny jest problem nadprodukcji śmieci. Cieszymy się, że IKEA wsparła nas w tym przedsięwzięciu. Dzięki temu, możemy uczestniczyć w tak wyjątkowym wydarzeniu w Wenecji, gdzie bierze udział aż 11 laureatów nagrody Pritzkera oraz kilkudziesięciu innych architektów. Dlatego jesteśmy dumni, że tak ważny temat, jakim jest nadprodukcja odpadów, został doceniony i jest szeroko komentowany przez media z całego świata – powiedział Marcin Szczelina.

Projekt Hugona Kowalskiego i Marcina Szczeliny, zajmuje powierzchnię aż 200m2, długość 20m i wysokość ponad 3m. Można go oglądać do 27 listopada 2016 roku, na głównej wystawie w Wenecji.

Coraz więcej zrównoważonych produktów i opakowań z IKEA

Globalnie około 98% produktów i opakowań wykorzystywanych w IKEA spełnia założenia firmy: materiały do ich produkcji pochodzą z surowców odnawialnych, recyklingu lub nadają się do ponownego przetworzenia. Przykładowo taborety MÄSTERBY wykonane są w całości z przetworzonego plastiku, który wzmocniono włóknem szklanym dla stabilności i trwałości. Natomiast pudełka PAPPIS są stworzone w 100% z makulatury, dzięki czemu w trakcie ich produkcji zużywa się mniej energii, wody i chemikaliów.

Autorzy wystawy nas zainspirowali. Pokazali w przystępny i obrazowy sposób wyzwania współczesnej konsumpcji. Nadprodukcja odpadów to ogromny problem i każdy z nas powinien się nad nim zastanowić. Jako duża firma, mamy wielką odpowiedzialność. Tworzenie produktów i rozwiązań przyczyniających się do zamkniętego obiegu gospodarki to nasz strategiczny cel, w którym ekoprojektowanie, recykling, upcykling i naprawianie rzeczy stanowią istotne ogniwa. Polscy artyści podnoszący temat wyzwań współczesnej ekologii to dla nas dodatkowy powód do dumy – powiedziała Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA Retail w Polsce.

Więcej o projekcie na stronie letstalkaboutgarbage.com oraz na Facebooku (https://www.facebook.com/ltagarbage/).

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.
IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziło 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

Hugon Kowalski, architekt, założyciel UGO Architecture, wykładowca akademicki na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu. Za swój projekt dyplomowy „Porozmawiajmy o śmieciach”, dotyczący problemu slumsów w Bombaju, jako pierwszy Polak w historii otrzymał nagrodę Archiprix International Hunter Douglas Awards za najlepszy dyplom architektoniczny na świecie obroniony w latach 2009-2011.

Marcin Szczelina, krytyk i kurator architektury, ekspert europejskiej nagrody Mies van der Rohe. Asystent dyrektora podczas 11. edycji Biennale Architektury w Wenecji. Założyciel Architecture Snob i Furheart Gallery, przestrzeni do badania granic architektury. Twórca wielu wystaw o architekturze. Korespondent włoskiego magazynu Domus.

IKEA_Letstalkaboutgarbage_1_.jpg

IKEA_Letstalkaboutgarbage_3_.jpg

IKEA_Letstalkaboutgarbage_2_.jpg

Panele fotowoltaiczne w 2017 roku w ofercie sklepów IKEA

IKEA po osiągnięciu niezależności energetycznej w Polsce, podejmuje kolejne inicjatywy w obszarze strategii zrównoważonego rozwoju. W przyszłym roku w ofercie każdego sklepu IKEA, znajdą się panele fotowoltaiczne.