Panele fotowoltaiczne w 2017 roku w ofercie sklepów IKEA

IKEA po osiągnięciu niezależności energetycznej w Polsce, podejmuje kolejne inicjatywy w obszarze strategii zrównoważonego rozwoju. W przyszłym roku w ofercie każdego sklepu IKEA, znajdą się panele fotowoltaiczne.

W lutym IKEA w Polsce osiągnęła niezależność energetyczną. Oznacza to, że poprzez swoje inicjatywy i działania związane z pozyskiwaniem odnawialnej energii, m.in. zakup sześciu farm wiatrowych, a także inwestycje w instalacje do wytwarzania energii z biomasy w fabrykach, jest w stanie wyprodukować tyle energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych, ile zużywa we wszystkich swoich sklepach, centrach handlowych, biurach, a także w produkcji. Biorąc także pod uwagę fakt, że aż 87 proc. Polaków pozytywnie ocenia OZE, a 68 proc. jest przekonanych o wydajności odnawialnych źródeł energii, IKEA chce dać swoim klientom jeszcze większe możliwości. Dlatego też w 2017 roku klienci IKEA będą mieli możliwość zakupu paneli słonecznych do domowego użytku wraz z ich montażem.

W IKEA wierzymy, że każdy z nas ma bardzo duży wpływ na swoje otoczenie. Produkując zieloną energię możemy zadbać o nasze lepsze jutro. Żaden biznes, ani żadne społeczeństwo nie osiągnie długofalowego sukcesu, jeżeli zrównoważony rozwój będzie dostępny tylko dla nielicznych. Dlatego od przyszłego roku w ofercie każdego sklepu IKEA w Polsce znajdą się panele fotowoltaiczne wraz z usługą montażu. Dlatego będziemy pracować nad tym, by były one w takiej cenie, aby jak najwięcej ludzi mogło sobie na nie pozwolić. Cieszymy się, że już wkrótce ułatwimy Polakom wytwarzanie własnej, czystej energii w ich domach i pomożemy im znacząco obniżyć rachunki za prąd – powiedziała Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA w Polsce.

Panele fotowoltaiczne są już dostępne w sklepach IKEA w Wielkiej Brytanii, Holandii i Szwajcarii. Polska jest kolejnym krajem, w którym zostaną one wprowadzone do oferty obok innych, przystępnych cenowo produktów zachęcających do bardziej zrównoważonego życia w domu. W 2015 roku IKEA w Polsce sprzedała około 2,7 mln sztuk produktów, które przyczyniają się do oszczędzania energii, lepszego gospodarowania odpadami, a także ograniczania zużycia wody. W ten sposób liczba sprzedanego asortymentu IKEA wzrosła o prawie 20 proc. w porównaniu do 2014 roku.

Pokazaliśmy, że możemy osiągnąć ambitne cele i przyczynić się do rozwoju ekologicznych postaw oraz przyjaznych dla środowiska zachowań. Chcemy brać czynny udział w dyskusji publicznej o zrównoważonym rozwoju w biznesie i codziennym życiu każdego człowieka. Inwestycje w czystą energię to zdecydowany krok w walce ze zmianami klimatycznymi oraz szkodliwą emisją CO2 – dodała Anna Pawlak-Kuliga.

Niezależność energetyczna według IKEA

Jednym z głównych celów określonych w globalnej strategii zrównoważonego rozwoju Grupy IKEA „People & Planet Positive” jest osiągnięcie niezależności energetycznej na poziomie światowym do 2020 r. IKEA w Polsce zrealizowała ten cel, dokonując zakupu sześciu farm, które produkują tyle energii elektrycznej, ile zużywają wszystkie budynki firmy, od fabryk po biura. Co więcej, w ten sposób produkowana energia umożliwia redukcję emisji dwutlenku węgla do atmosfery o ok. 450 000 ton, co jest równoznaczne z wycofaniem ponad 150 000 samochodów z dróg.

IKEA inwestuje nie tylko w farmy wiatrowe, ale również w panele fotowoltaiczne. Globalnie IKEA zainstalowała aż 700 000 paneli słonecznych na swoich budynkach.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia, na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.
IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziły ponad 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi.

Ponad 716 tys. klientów IKEA włączyło się do 5. edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć”

W tym roku szkolnym stypendia w ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć” otrzyma rekordowa liczba uczniów. To dzięki zaangażowaniu klubowiczów IKEA FAMILY, którzy w ciągu miesięcznej akcji okazali w trakcie zakupów swoje karty ponad 716 000 razy, IKEA przeznaczy 360 000 zł na 180 rocznych stypendiów.