Ponad 716 tys. klientów IKEA włączyło się do 5. edycji programu „Na Rodzinę Można Liczyć”

W tym roku szkolnym stypendia w ramach programu „Na Rodzinę Można Liczyć” otrzyma rekordowa liczba uczniów. To dzięki zaangażowaniu klubowiczów IKEA FAMILY, którzy w ciągu miesięcznej akcji okazali w trakcie zakupów swoje karty ponad 716 000 razy, IKEA przeznaczy 360 000 zł na 180 rocznych stypendiów.

Program „Na Rodzinę Można Liczyć” organizowany przez IKEA oraz Fundację Świętego Mikołaja trwa już od 2012 roku, a dzięki wszystkim pięciu edycjom udało się zebrać fundusze na aż 729 stypendiów dla uczniów z blisko 200 szkół. Co roku wsparcie otrzymują zdolni i zaangażowani społecznie uczniowie, których sytuacja finansowa nie pozwala na rozwijanie pasji i zainteresowań.

W program zaangażowani są zarówno pracownicy IKEA, jak i klienci - klubowicze IKEA FAMILY, którzy decydują o liczbie fundowanych stypendiów. Za każde okazanie karty podczas zakupów dokonywanych w trakcie trwania kampanii, firma przekazuje 50 groszy na fundusz stypendialny. Tylko w tym roku do akcji włączyło się ponad 716 000 klientów sklepów IKEA w Polsce.

Najchętniej, bo aż 98 555 razy, po karty IKEA FAMILY sięgali klienci sklepu IKEA Targówek w Warszawie. Kolejne miejsca na podium zajęły sklepy w Gdańsku i w Poznaniu, gdzie klienci okazali swoje karty łącznie blisko 190 000 razy. Dzięki zaangażowaniu klubowiczów, w ramach 5. edycji „Na Rodzinę Można Liczyć” firma ufunduje 180 rocznych stypendiów o łącznej wartości 360 000 zł, czyli o 60 000 złotych więcej niż w roku szkolnym 2015/2016.

„Tegoroczny wynik to dla nas ogromna satysfakcja. Cieszymy się, że nasi klienci coraz chętniej włączają się w budowanie funduszu stypendialnego, dzięki któremu możemy wspólnie kształtować przyszłych liderów społecznych. Ich zaangażowanie jest dla nas niezwykle ważne, ponieważ pokazuje, że warto działać i robić coś dobrego dla innych. Chcemy promować postawy prospołeczne wśród młodych ludzi i pokazywać, że działając razem można osiągnąć znacznie więcej” – mówi Adam Nowak, kierownik Programu Lojalnościowego IKEA FAMILY.

Szkoły, które chciały wziąć udział w programie stypendialnym mogły zgłaszać się za pośrednictwem formularza online do 4 września 2016 r. Tegoroczni stypendyści otrzymają - oprócz środków na rozwijanie swoich talentów - granty na realizację autorskich projektów społecznych.

„Realizacja własnych projektów daje młodym szansę sprawdzenia się w działaniu. To prawdziwa szkoła życia. Tutaj uczą się przywództwa, pracy w grupie, i co ważne, biorą na siebie odpowiedzialność za zmiany w swoich lokalnych społecznościach. Ostatnia edycja pokazała nam, że ci młodzi ludzie są bardzo wrażliwi i świadomi problemów z jakimi boryka się ich najbliższe otoczenie. Oni chcą je rozwiązywać, a my im w tym pomagamy. W tym roku wybierzemy dziesięć nowych projektów, ale wiemy też, że niektóre z zeszłorocznych działań będą kontynuowane, z czego jesteśmy szczególnie dumni” – mówi Jolanta Michalewicz, dyrektor Fundacji Świętego Mikołaja.

Wszystkie informacje o programie oraz sylwetki stypendystów i relacje z projektów grantowych dostępne są na stronie IKEA.pl/Stypendia.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziło 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

O Fundacji Świętego Mikołaja
Fundacja Świętego Mikołaja działa od 2002 roku (www.mikolaj.org.pl). Wcześniej,
od 1998 roku, istniała jako nieformalna grupa przyjaciół. Obecnie jej działalność skupia się na fundowaniu stypendiów dla zdolnych dzieci z niezamożnych rodzin (program „Stypendia św. Mikołaja”). Przez 18 lat funkcjonowania przeprowadziła blisko 40 kampanii społecznych, wspomagając ok. 8 tys. młodych ludzi. Wsparciem obejmowała m.in. rodzinne domy dziecka i samotne matki. Fundacja Świętego Mikołaja jest laureatem Europejskiej Nagrody Obywatelskiej 2011, nagrody Ubi Caritas 2008, TOTUS 2006 oraz Pro Publico Bono 2005. Otrzymała także wyróżnienie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania w 2008 roku.

Więcej o Fundacji Świętego Mikołaja: www.mikolaj.org.pl

IKEA_NRML_2_.JPG

IKEA_NRML.jpg

IKEA. Made in Poland, raport Deloitte Advisory o IKEA w Polsce

Podczas tegorocznego, XXVI Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdrój IKEA przedstawiła raport, przygotowany we współpracy z Deloitte Polska – „IKEA. Made in Poland”. To podsumowanie działań firmy w zakresie zrównoważonego rozwoju, energetyki odnawialnej, inicjatyw społecznych i pracowniczych oraz wpływu firmy na rozwój polskiej gospodarki. Raport dostępny jest pod adresem www.ikea.pl/ikeawpolsce/raport.