IKEA. Made in Poland, raport Deloitte Advisory o IKEA w Polsce

Podczas tegorocznego, XXVI Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdrój IKEA przedstawiła raport, przygotowany we współpracy z Deloitte Polska – „IKEA. Made in Poland”. To podsumowanie działań firmy w zakresie zrównoważonego rozwoju, energetyki odnawialnej, inicjatyw społecznych i pracowniczych oraz wpływu firmy na rozwój polskiej gospodarki. Raport dostępny jest pod adresem www.ikea.pl/ikeawpolsce/raport.

Polska od przeszło 55 lat zajmuje szczególne miejsce na mapie globalnej działalności IKEA - jest drugim największym dostawcą produktów do sklepów IKEA na całym świecie oraz największym dostawcą drewna. Skala jej działalności w kraju sprawia, że może wywierać realny wpływ na gospodarkę oraz na codzienne życie tysięcy ludzi. IKEA, poprzez swoje działania, chce promować i zarażać wizją zrównoważonego rozwoju, zapisaną w globalnej strategii People & Planet Positive.

O wpływie i działalności globalnych firm na polskim rynku Anna Pawlak-Kuliga, prezes IKEA w Polsce rozmawiała w gronie znamienitych ekspertów – Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa Filipa Grzegorczyka, Prezesa zarządu banku BGŻ BNP Paribas Tomasza Bogusa, Dyrektora Generalnego Grupy Veolia w Polsce Gérarda Bourland, doradcy banku inwestycyjnego Rothschild Polska Wiesława Rozłuckiego, Dyrektora Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju w Polsce Grzegorza Zielińskiego oraz redaktora Gazety Prawnej Marka Tejchmana.

Obecność na Forum Ekonomicznym w Krynicy dała nam możliwość przedstawienia IKEA, jako firmy mającej realny wpływ na polską gospodarkę. W ciągu ostatnich 5 lat zainwestowaliśmy w Polsce 3,4 miliarda złotych. Zatrudniamy około 3 tys. pracowników we wszystkich naszych polskich sklepach oraz około 10 tys. w fabrykach. Przykładów wyników działań IKEA jest więcej, zawarliśmy je w obszernym raporcie „IKEA. Made in Poland” – powiedziała Anna Pawlak-Kuliga, Prezes IKEA w Polsce.

Wpływ społeczny IKEA w Polsce – raport Deloitte Polska

Raport zawiera opracowanie najważniejszych kwestii związanych z działalnością firmy, istotnych dla polskiej gospodarki i społeczności. Goście Forum Ekonomicznego mogli zapoznać się z jego treścią w niekonwencjonalnej formie – zakładając okulary i przenosząc się do wirtualnego świata IKEA.

Raport, który opracowaliśmy z Deloitte Polska, to podsumowanie tego, co robimy i jak robimy, aby przyczynić się do rozwoju polskiej gospodarki i poprawy życia jak największej liczby mieszkańców naszego kraju. Chcieliśmy pokazać, że IKEA to nie tylko sklepy z funkcjonalnym i przystępnym cenowo wyposażeniem, ale też zrównoważone podejście do życia i środowiska. IKEA to także nowe miejsca pracy i warunki zgodne z wartościami firmy. Doceniamy codzienny wkład i zaangażowanie naszych pracowników, dlatego podwyższyliśmy minimalne wynagrodzenie do 15 zł brutto za godzinę. Ponadto dbamy, aby zapewnić im komfortowe i bezpieczne miejsce pracy oraz różnorodne możliwości rozwoju – powiedziała Anna Pawlak-Kuliga. Naszym celem jest, aby każde nasze działanie opierało się na jak największym poszanowaniu dla ludzi i naturalnego otoczenia – dodała.

Raport "IKEA. Made in Poland" jest ogólnodostępny na stronie http://ikeawpolsce.pl/.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego codziennego życia dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.
IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziło 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi. W Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego zlokalizowane jest Regionalne Centrum Dystrybucyjne, które obsługuje sklepy IKEA w Polsce, Czechach, Słowacji, Rumunii, Bułgarii i na Węgrzech. Ponadto Grupa IKEA zainwestowała w sześć farm wiatrowych, dzięki czemu obecnie wytwarzamy tyle energii z odnawialnych źródeł, ile sami zużywamy na terenie Polski.

raport_IKEA.pdf

pdf | 8,84 MB

IKEA najszybciej rozwija się w Polsce

• Aż 3,22 mld złotych wyniosła wartość sprzedaży w polskich sklepach IKEA w roku finansowym 2016(1). Sprzedaż zwiększyła się o 21,6 % w stosunku do roku poprzedniego, co oznacza, że Polska odnotowała najszybszy wzrost spośród wszystkich rynków na świecie.• W analizowanym okresie odnotowano blisko 28 milionów wizyt w 9 sklepach IKEA w Polsce.• Największym zainteresowaniem klientów cieszyły się meble kuchenne, których sprzedaż wzrosła z 39 tys. do 50 tys.(2) • Klienci IKEA coraz częściej wybierają produkty przyczyniające się do bardziej zrównoważonego życia w domu, których sprzedaż wzrosła o prawie 30 proc.(3)