Budowa sklepu IKEA w Lublinie oficjalnie rozpoczęta

Budowa dziesiątego w Polsce sklepu IKEA i towarzyszącego mu centrum handlowego w Lublinie rozpoczęła się na dobre. Podczas uroczystości 25 października br. wkopano symboliczny kamień węgielny. To jedyny we wschodniej części kraju sklep tej sieci w Polsce i drugi pod kątem wielkości. Otwarcie sklepu IKEA zaplanowano na trzeci kwartał 2017 roku, a centrum handlowego – na czwarty kwartał 2017 roku.

Wkopanie kamienia węgielnego pod sklep i centrum handlowe IKEA jest symbolicznym, wyczekiwanym przez mieszkańców Lublina i okolic początkiem budowy. Prace inżynieryjne trwają już od kilkunastu tygodni. Dotychczas zrealizowano znaczną część makroniwelacji terenu, zabezpieczenia skarp, a także wylano pierwsze betonowe elementy. Rozpoczynają się także intensywne prace przy budowie wiaduktu prowadzącego na teren obecnego placu budowy, który zapewni klientom szybki, bezpieczny i bezkolizyjny dojazd do centrum handlowego.

W uroczystości wzięły udział władze miasta, regionu, a także przedstawiciele IKEA Retail, spółki odpowiedzialnej za sklep oraz IKEA Centres, spółki odpowiedzialnej za budowę i zarządzanie centrum handlowym.

Sklep IKEA Lublin jest dla nas bardzo ważny. Cieszę się, że stworzymy tutaj wyjątkowe, przyjazne miejsce spotkań dla wszystkich mieszkańców miasta i okolic – powiedziała Anna Pawlak-Kuliga, prezes IKEA w Polsce.  Chcemy być dobrym sąsiadem - tworzyć jak najlepsze warunki codziennego życia, pomagać kreować funkcjonalne i piękne domowe przestrzenie oraz inspirować do bardziej zrównoważonego życia w domu. Nasza wizja to coś więcej niż dostarczanie mebli i akcesoriów, dlatego podejmujemy wiele różnorodnych aktywności i projektów, które wywierają pozytywny wpływ na środowisko i ludzi. Również w Lublinie będziemy prowadzić inicjatywy promujące proekologiczne i odpowiedzialne społecznie postawy – zaznaczyła Anna Pawlak-Kuliga.

IKEA w Polsce aktywnie działa w obszarze zrównoważonego rozwoju. W przypadku nowo powstającego sklepu, firma zainwestuje w instalacje produkujące czystą energię geotermalną. Zielone otoczenie sklepu i centrum handlowego IKEA zostało zaprojektowane w taki sposób, aby wkomponowało się w lokalny krajobraz Lubelszczyzny.

Bycie dobrym, odpowiedzialnym sąsiadem, dbającym o środowisko i społeczność lokalną, jest dla nas wyjątkowo istotne. Ale kluczem do sukcesu tego projektu są ludzie, których łączą wspólne wartości i relacje oparte na wzajemnym szacunku. Tak właśnie jest w całej grupie IKEA i tak będzie  w naszym sklepie, w którym zatrudnimy ok. 220 osób. Obecnie prowadzimy już rekrutację. Rozpoczęliśmy od poszukiwania osób na stanowiska kierownicze i specjalistyczne, a na przełomie listopada i grudnia rozpoczniemy rekrutację na pozostałe stanowiska – powiedziała Monika Kosińska, dyrektor sklepu IKEA Lublin.

Rekrutacja do lubelskiego sklepu IKEA prowadzona będzie w niecodziennym miejscu o nazwie „IKEA Po Sąsiedzku”. Inspiracją do tego projektu była warszawska Kuchnia Spotkań. Lubelski lokal ma stać się wspólną i otwartą przestrzenią dla lublinian, w której zapoznają się ze specyfiką pracy w IKEA oraz złożą dokumenty rekrutacyjne. „IKEA Po Sąsiedzku” będzie też miejscem spotkań, kreatywnych działań oraz skandynawskich inspiracji. Lokal, w którym napijemy się dobrej kawy i zjemy szwedzkie słodkości, zostanie otworzony na początku grudnia przy ul. Krakowskie Przedmieście 55.

Celem IKEA jest tworzenie lepszego życia, na co dzień dla wielu ludzi. Oferujemy dobre wzornictwo i funkcjonalne meble w przystępnej cenie. Dbamy o zrównoważony rozwój, realizując strategię People & Planet Positive.

IKEA jest godną zaufania, stabilną finansowo i stale rozwijającą się firmą. Grupa IKEA w Polsce posiada obecnie dziewięć sklepów, które w roku finansowym 2015 odwiedziły ponad 24 miliony osób. Ponadto, poprzez IKEA Centres Poland S.A., firma zbudowała i zarządza ośmioma parkami oraz centrami handlowymi.

O IKEA Centres
IKEA Centres to globalna spółka należąca do Grupy IKEA. Jest deweloperem i zarządcą obiektów handlowych, które odpowiadają na potrzeby szerokiego grona odbiorców, a ich istotną część stanowi sklep IKEA. Firma dąży do tego, by zarządzane przez nią obiekty były przyjaznymi i nowoczesnymi miejscami spotkań. Stara się stale budować silne i długotrwałe relacje z najemcami i wykorzystywać na bieżąco doświadczenie zdobyte na różnych, oddalonych od siebie rynkach.

Spółka IKEA Centres, obecna w Chinach, Europie (włączając w to kraje nordyckie) oraz Rosji, posiada i zarządza 41 centrami handlowymi i 25 parkami handlowymi zlokalizowanymi w 14 krajach. Łączna powierzchnia najmu tych obiektów wynosi ponad 3,3 miliona m kw., a rocznie odwiedza je około 450 milionów osób. Centra handlowe należące do spółki działają pod różnymi markami, np. MEGA w Rosji czy LIVAT w Chinach.

IKEA Centres Poland zarządza ośmioma obiektami handlowymi znajdującymi się w Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach oraz Warszawie. Obecnie firma przygotowuje się do budowy nowych centrów handlowych w Lublinie i Zabrzu oraz modernizuje Park Handlowy Franowo w Poznaniu.

2b_noc__2.jpg

lot.jpg

Fundacja WWF Polska ogłasza Living Planet Report 2016

Według opublikowanego dziś raportu WWF Living Planet 2016, globalna populacja gatunków dzikich zwierząt może się zmniejszyć do 2020 roku nawet o 67 proc. Jest to efekt działalności człowieka, który degraduje i eksploatuje Ziemię na skalę dotąd niespotykaną w historii cywilizacji. Partnerem WWF Polska prezentującym Living Planet Report 2016 w Polsce jest IKEA.